NAMERNO IZAZVALI 12 SAOBRAĆAJNIH NESREĆA! Evo šta su pohapšeni kriminalci radili!

Kraljevačka policija uhapsila 35 osoba zbog sumnje da su od 2020. do 2022. godine sebi pribavili korist na štetu osiguravajućih društava.

Kraljevačka policija uhapsila je 35 osoba zbog sumnje da su dve godine nabavljali polovne automobile sa kojima su namerno izazivali saobraćajne nesreće, a zatim su od osiguranja naplatili preko četri miliona dinara.

Akcija je sprovedena na teritoriji Kraljeva, Čačka, Gornjeg Milanovca, Čajetine i Jagodine, koju su sproveli Uprava kriminalističke policije – Službe za suzbijanje kriminala i Policijske uprave u Kraljevu, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u ovom gradu.

Dugo varali

– Oni se sumnjiče da su, u periodu od 2020. do 2022. godine, kao pripadnici kriminalnih grupa, po prethodnom dogovoru, nabavljali polovne automobile manje vrednosti, sa kojima su namerno izazvali 12 saobraćajnih nezgoda, a potom od osiguravajućih društava, za navodne povrede učesnika u nezgodama, u šest slučajeva naplatili osiguranje. Oni su, kako se sumnja, na ovaj način oštetili osiguravajuća društva za ukupno 4.478.930 dinara za koliko su sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist – stoji u saopštenju MUP.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Osumnjičenima se na teret stavlja da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i prevara u osiguranju.

– Policija će protiv sedam osoba, osumnjičenih za ista krivična dela, koja se nalaze na izdržavanju zatvorskih kazni, podneti krivičnu prijavu u redovnom postupku, dok je za šest osoba raspisana potraga – piše u saopštenju policije.

Stručnjak za bezbednost saobraćaja, profesor Milan Vujanić, za Kurir objašnjava da je ovo šema po kojoj kriminalci godinama uzimaju pare od osiguravajućih kuća.

FOTO: SHUTTERSTOCK

– Ovaj vid prevare postoji decenijama, a šema po kojoj sve grupe rade, pa i ova koja je sada uhapšena, je proverena. Naime, kriminalci pretežno kupuju automobile iz inostransta, čiji su delovi skupi, pa se namerno sudaraju s tim vozilom kako bi naplatili osiguranje, jer je tada još veći novac u pitanju – kaže Vujanić i dodaje da u Evropi prednjačimo u ovim prevarama, ako uzmemo u obzir da Nemci ovakvih prevara imaju 10 odsto, mi imamo 12.

Umrežene i sarađuju

Naš sagovornik navodi da se u Srbiji u poslednjih 15 godina dešava ovakav vid prevare.

– Imali smo slučaj pre mnogo godina gde je na optuženičkoj klupi bilo 30 okrivljenih zbog takvih prevara. Osiguravajuće kuće u poslednje vreme su umrežene i sarađuju jedne s drugima, upravo kako bi sprečili takav vid prevare. Kada se desi neka nesreća oni međusobno razmenjuju informacije da li je to vozilo bilo kod njih u sistemu, kao i koja šteta je pričinjena.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.