Nemački pukovnik: Naivno je verovati da će rat biti završen ove godine, Ukrajina bi odavno izgubila bez SAD

Uprkos svemu, Vistner smatra da Berlin mora da nastavi da podržava Ukrajinu.

Predsednik Udruženja profesionalnih vojnika Nemačke, pukovnik Andre Vistner, izjavio je da bi bilo naivno verovati da će rat u Ukrajini biti završen ove godine i ocenio da bi Kijev bez pomoći SAD već odavno izgubio rat. 

Vistner je za „Bild“ rekao da ruski predsednik Vladimir Putin za sada neće odstupiti od svojih ratnih ciljeva i da će nastaviti da pokušava da destabilizuje Evropu. 

Vistner smatra da Putin priprema rusko stanovništvo za dugoročni sistemski sukob sa Zapadom i da se zbog toga NATO i Nemačka moraju strateški uskladiti za deceniju pretnje.

– Moramo nastaviti da podržavamo Ukrajinu i istovremeno brže da opremamo sam Bundesver. To je jedini način da zajedno obezbedimo kredibilno odvraćanje sa NATO-om – naveo je on.

Vistner je ukazao da zbog vojne pomoći Nemačke Ukrajini, materijalna operativna spremnost nemačke artiljerije nastavlja da opada, jer se sporo popunjavaju zalihe oružja.

Od gotovo 300 tenkova „leopard“ u Bundesveru, samo 30 odsto je trenutno u funkciji, rekao je Vistner, napominjući da je potrebno strateško planiranje koordinisano na evropskom nivou da bi se vojna industrija vratila na serijsku proizvodnju.

Prema njegovim rečima, zaokret u proizvodnji biće moguć samo ukoliko se vojna industrija u ranoj fazi informiše koliko će borbenih tenkova, municije i oružja biti potrebno Bundesveru u narednih dve do pet godina i ako se za njih daju garancije za kupovinu. 

Mora se omogućiti da 10 umesto tri tenka „leopard“ siđe sa proizvodne trake u Nemačkoj svakog meseca, poručio je Vistner. 

Foto:  Copyright Ukrainian Presidential Press Office via AP, AP Photo/Michael Sohn, File

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.