NEOBIČNA POJAVA NA NEBU IZNAD RUSIJE „Nuklearna pečurka“

Stanovnici glavnog grada Republike Tatarstan, koji je po veličini peti grad u Rusiji, objavili su da su u sredu uveče primetili ovu nesvakidašnju pojavu na nebu, pišu mediji, prenosi Blic.

Stanovnici glavnog grada Republike Tatarstan, koji je po veličini peti grad u Rusiji, objavili su da su u sredu uveče primetili ovu nesvakidašnju pojavu na nebu.

Oblak, koji podseća na „nuklearnu pečurku“ i plaši stanovnike Kazanja, predstavlja neku vrstu kumulonimbusa, rečeno je RIA Novostima u Ministarstvu ekologije i prirodnih resursa Tatarstana.

– Topao vazduh je lakši od hladnog, njegovo izdizanje u srednje slojeve atmosfere može se videti u obliku pečurke. Ova atmosferska pojava se naziva inverzija ili oblak nakovanja. Ovo je posebna vrsta kumulonimbusa koji se penje na visinu od oko 12-15 kilometara, a zatim počinje da se zamagljuje – rekao je portparol Ministarstva ekologije.

Prema njegovim rečima, topao i vlažan vazduh sa zemljine površine formira moćno strujanje koje probija termoklinu između njega i gornjih hladnih i suvih slojeva atmosfere. Mešajući se u hladnom sloju, vodena para se kondenzuje u kapi kiše, sneg ili grad i počinje da pada u rashladnom uzlaznom strujanju, prenose RIA Novosti.

On je dodao da u Kazanju nisu otkrili višak dozvoljenog sadržaja zagađujućih materija u vazduhu.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.