Nevreme hara regionom: Slede promene za vikend

Srbiju je ovog vikenda zahvatilo jače pogoršanje vremena, a promena vremena nije zaobišla ni naš region, gde se u nedelju očekuju i više nego burne meteorološke prilike i nevreme.

U nedelju će se centar ciklona nalaziti nad srednjim delom Jadranskog mora. Pod njegovim uticajem u južnom delu Dalmacije, na crnogorskom primorju, u Hercegovini i u većem delu Crne Gore očekuju se veoma obilni pljuskovi sa grmljavinom, uz jak, na udare i olujni južni vetar.

Očekuje se da padne od 50 do 100 milimetara kiše po kvadratnom metru. Na crnogorskom primorju i u njegovom zaleđu očekuje se nevreme i preko 200 milimetara kiše.

Obilne padavine biće praćene jakim grmljavinskim olujama, a ponegde se očekuju grad i jače nevreme. Postojaće opasnost od poplava, odrona i veoma opasnih bujica, zbog čega će biti neophodan ogroman oprez. Oprez se preporučuje i u saobraćaju. Grmljavinske oluje pored drumskog i železničkog saobraćaja, mogli bi da ometaju i pomorski i vazdušni.

Duž obalnog područja očekuju se višemetarski talasi.

Ipak, biće toplo, uz temperature preko 15 stepeni.

Istovremeno, pod uticajem napomenutog ciklona, sevrni deo Jadrana i veći deo Dalmacije biće u njegovom zadnjem delu. Duvaće orkanska bura, a u unutrašnjosti Dalmacije i na severnom Jadranu sneg će biti nošen burom. Orkanska bura ometaće saobraćaj, a mogući su i prekidi trajektnog saobraćaja.

U unutrašnjosti Hrvatske i u većem delu Bosne u nedelju se očekuju obilne snežne padavine, pri čemu bi u većini predela palo od 10 do 25 centimetara snega. Najviše snega očekuje se da padne u Lici i na zapadu Bosne. Sneg će zavejati i šire područje Zagreba, Banja Luke, Sarajeva i drugih gradova.

Ono što je interesatno kao pojava biće i sneg sa grmljavinom. U planinama Crne Gore i Dalmacije padavine će biti u vidu obilnog snega, koji će ponegde biti praćen i grmljavinom. U predelima Hercegovine, Dalamcije i Crne Gore iznad 1.700 metara nadmorske visine očekuje se da padne i do pola metra snega.

Zbog očekivanih obilnih snežnih padavina, u nedelju će mnogi putni pravci u planinskim predelima biti zavejani, a najkritičnija situacija biće na putevima koji Jadransko primorje spajaju sa unutrašnjim predelima.

Obilne padavine usloviće i nagli rast reka širom Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, uz opasnost od poplava.

Postepena, ali ne i potpuna stabilizacija vremena očekuje se tokom ponedeljka, ali će pod uticajem ciklona iz Đenovskog zaliva i dalje u nastavku sedmice biti promenljivo, u oblasti Jadrana sa jugom i pljuskovima i grmlkavinom, uz toplije vreme, a unutrašnjosti se očekuje hladno vreme sa susnežicom i snegom.

Foto: Tanjug/HINA, Tanjug/Vladimir Šporčić/Rade Prelić, Shutterstock

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.