‘NOVA KABA’: Saudijska Arabija planira izgraditi ogromnu kockastu zgradu u Rijadu

Saudijska Arabija gradi gigantsku kocku usred novog centra grada u glavnom gradu Rijadu, posljednju u dugom nizu građevina neobičnog oblika i gradova koje je planiralo kraljevstvo.

Prestolonaslednik Mohamed bin Salman obznanio je projekat u četvrtak, najavljujući da će predsedavati razvojnom kompanijom New Murabba, koja ima za cilj da razvije “najveći moderni centar grada na svetu u Rijadu”.

Projekat će sadržavati muzej, tehnološki i dizajnerski univerzitet, impresivno pozorište i više od 80 zabavnih objekata, navodi se u saopštenju Fonda za javna ulaganja Saudijske Arabije.

U njegovom središtu bit će “Mukaab”, što u prevodu znači kocka, ogromna 400 metara duga, široka i duboka struktura sastavljena od preklapajućih trouglastih oblika, u arhitektonskom stilu inspiriranom regijom Najd u Saudijskoj Arabiji.

Mukaab će biti “prva impresivna, iskustvena destinacija na svetu”, upotpunjena “digitalnom i virtualnom tehnologijom s najnovijom holografijom”.

U jednom trenutku u njegovom promotivnom videu, CGI zmajevi se vide kako lete oko strukture i lebdeći kamenčići lebde u atmosferi, što je možda nagoveštaj vrste “holografije” koju posetitelji mogu očekivati.

“Večeraj s nežnim divovima. Istražite svet magije ili živite na Marsu,” nejasno kaže video, mešajući stvarnost sa fantazijom, prelazeći od kompjuterski generisanog restorana okruženog okeanskom vodom do letećih vanzemaljskih vozila koja nisu na svom mestu u znanstveno-fantastičnom filmu.

Projekat će se nalaziti severozapadno od Rijada na području od 19 kvadratnih kilometara na raskrsnici puteva kralja Salmana i kralja Khalida.

Uključit će 104.000 stambenih jedinica, 9.000 hotelskih soba, preko 980.000 kvadratnih metara prodajnog prostora i 1,4 miliona kvadratnih metara poslovnog prostora, navodi se u saopštenju.

Centralna struktura Mukaaba bit će “dovoljno velika da primi 20 zgrada Empire State”.

‘Nova Kaaba’

Projekat će saudijskoj ekonomiji dodati 180 milijardi rijala (48 milijardi dolara) i “stvoriti 334.000 direktnih i indirektnih radnih mesta”, navodi se u saopštenju za javnost. Trošak ogromnog projekta nije spomenut.

Novi Murabba je bio naširoko ismejavan od strane korisnika društvenih mreža.

„Čestitam bilo kojoj beskrupuloznoj konsultantskoj firmi koja će sledeće godine zaraditi divan novac za predstavljanje Saudijaca na The Tesseractu“, tvitovao je novinar Gregg Carlstrom, misleći na kockastu strukturu koja se pojavljuje u Marvelovom filmskom univerzumu.

Nekoliko korisnika uporedilo je Mukaab sa Borg kockom, vrstom svemirskog broda iz franšize Zvezdanih staza.

Mukaab je također bio oslonjen na stubove zbog svoje sličnosti s najvažnijom kockastom strukturom u Saudijskoj Arabiji: Kaabom. Muslimani širom sveta okreću se pri molitvi prema kocki u centru Velike džamije u Meki i obilaze je tokom hadža i umre.

„Izgradnja nove Kaabe isključivo posvećene kapitalizmu malo je previše uz nos“, rekao je reporter Intercepta Murtaza Hussain.

„Čini se da prestolonaslednik gradi svoju Kabu. Hoće li je primieniti kao novu kiblu za vernike?” tvitovao je akademik Asad Abu Khalil.

To nije prvi geometrijski izazovan grandiozni projekat koji je Saudijska Arabija najavila poslednjih godina.

Kraljevstvo je takođe najavilo skijalište sa presavijenim vertikalnim selom, gradom u pravoj liniji od 170 km i gradom sa osam strana koji lebdi na vodi. Bilo je samo pitanje vremena kada će u mešavinu dodati i ogromnu kocku.

Svi ti projekti bit će smešteni u Neomu, megagradu vrijednom 600 milijardi dolara koji organizatori proglašavaju 33 puta većim od New Yorka.

U četvrtak su mediji izvjestili da je najmanje 47 pripadnika plemena Howeitat u Saudijskoj Arabiji uhapšeno ili pritvoreno zbog otpora deložaciji kako bi se napravio put za megagrad.

Foto: New Murabba Development Company

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.