NOVA ŠOK ODLUKA RUSKOG PREDSEDNIKA?! Putin pravi novi raspored za „Sataninog sina“

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će Rusija posvetiti dodatnu pažnju jačanju svojih nuklearnih snaga, odnosno da će rasporediti nove interkontinentalne balističke rakete, hipersonične projektile i nove podmornice

Godinu dana otkako je naredio invaziju na Ukrajinu, Putin je nagovestio da je spreman da ukine kontrolu nuklearnog naoružanja – uključujući i moratorijum velikih sila na nuklearna testiranja – ako se Zapad ne povuče iz Ukrajine.


Ruski predsednik je svom godišnjem obraćanju parlamentu u utorak najavio da se Rusija povlači iz sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja Novi START, kao i da će staviti nove strateške sisteme u stanje pripravnosti.

U obraćanju povodom obeležavanja državnog praznika Branilaca otadžbine, poznatog u sovjetsko vreme kao Dan Crvene armije, Putin se pozvao na pobedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom – kako bi argumentovao da su Rusiji potrebne modernizovane oružane snage.

– Kao i do sada, posvetićemo povećanu pažnju jačanju nuklearne trijade – rekao je Putin, misleći na nuklearne rakete na kopnu, u moru i vazduhu.

Putin je najavio da će interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“, koje na Zapadu zovu i „Satana dva“ ili „Satanin sin“, biti raspoređene ove godine.

CNN je izvestio da SAD veruju da je Rusija pokušavala da izvede test „Sarmata“ neposredno pre nego što je američki predsednik Džo Bajden posetio Ukrajinu, ali da test nije uspeo.

Rusko ministarstvo odbrane nije komentarisalo te navode.

Foto: AP/AP Mikhail Klimentiyev

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.