NOVI RAT NA POMOLU? STRAŠNO UPOZORENJE BLINKENA Sve bi moglo da se desi u narednim danima

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je prošle sedmice malu grupu američkih poslanika da bi, prema Vašingtonu, Azerbejdžan uskoro mogao da izvrši invaziju na Jermeniju.

Politico je pisao o tome pozivajući se na dva izvora koji su upućeni u telefonski razgovor prilikom kojeg su poslanici uveravali Blinkena kako je potrebno preduzeti mere protiv predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva kao odgovor na ratnu operaciju etničkog čišćenja u Nagorno-Karabahu.

Blinken je rekao da Stejt department traži načine da pozove Azerbejdžan na odgovornost i da planira da prekine vojnu pomoć Bakuu. Inače, SAD su svake godine od 2002. donosile izuzetak od zakona koji bi dozvolio vojnu pomoć Azerbejdžanu uprkos teritorijalnom sporu sa Jermenijom, ali ove godine je to isteklo u junu i još nije podnesen zahtev za obnavljanje.

Prema njegovim rečima, SAD veruju da bi Azerbejdžan mogao da izvrši invaziju na Jermeniju u narednim sedmicama, ali istovremeno je izrazio poverenje i u tekuće diplomatske pregovore između Jermenije i Azerbejdžana, navodi Politico.

Sporna operacija Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu prošlog mjeseca je primorala više od 100.000 Jermena da pobegnu iz Azerbejdžana i taj region. Međutim, to nije jedini spor između Azera i Jermena s, obzirom na to da Baku želi da izgradi put koji bi presekao južni region Jermenije i omogućio drumskom saobraćaju da zaobiđe Iran. Alijev je rekao da će naći način da implementira taj koridor bez obzira da li to „Jermenija želi ili ne“ i zapretio da će to pitanje rešiti silom ako bude bilo potrebe.

Još dvoje ljudi potvrdilo je da je održan brifing o situaciji u Azerbejdžanu, ali nisu naveli detalje. U saopštenju, Stejt department je odbio da komentariše poziv, ali je naglasio posvećenost ministarstva „suverenitetu i teritorijalnom integritetu Jermenije“ i rešavanju sukoba „direktnim razgovorima“.

Tanjug/AP

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.