Odbornici Bujanovca izglasali da se škola umesto Desanke Maksimović zove Ismail Kadera

Skupština Opštine Bujanovac izglasala je da OŠ „Desanka Maksimović“ u Biljači promeni ime, i da se nazove po albanskom književniku Ismailu Kadareu. Srpski odbornici su napustili sednicu. Konačnu odluku donosi Ministarstvo prosvete.

Inicijativa za promenu naziva škole u Biljači potekla je od Nacionalnog saveta Albanaca, a na sednici školskog odbora je prihvaćena, uz obrazloženje da u školi nema nastave na srpskom jeziku i nijednog srpskog đaka.

Direktor škole kaže da on nema ingerencije i da odgovara školskom odboru i Ministarstvu prosvete.

“Jedino što sam mogao da kažem na sednici školskog odbora je da je do sada škola nosila ime Desanka Maksimović, problema nije bilo, jer do ove školske godine škola je bila multinacionalna, ni jedan eksces nismo imali na nacionalnoj bazi, ime nije uticalo na kvalitet realizacije nastavnog plana i programa“, kaže direktor škole Nazmi Nuhiu za RTS.

Nakon što je odbijen zahtev da se sa dnevnog reda ukloni tačka o promeni naziva škole, odbornici srpskih partija napustili su sednicu. Smatraju da je neumesno postavljati takav zahtev.

“To je pogrešan način prikupljanja političkih poena, duboko sam uveren da i Albanci ne nasedaju na ove priče, jer stvarno nas mnogo više interesuju egzistencijalni problemi, nego naziv škole koja nosi ime pesnikinje Desanke Maksimović, koja je uz to i dečji pesnik“, rekao je odbornik Miodrag Milković.

Do prošle godine nastava u školi je bila dvojezična, sa jednim srpskim učenikom.

Konačnu odluku o imenu škole donosi Ministarstvo prosvete. Ministarka Slavica Đukić Dejanović rekla je da je taj potez, u ovom trenutku, neprimeren.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.