OGLASILA SE DR SNEŽANA O NOVOM SOJU KORONA VIRUSA: Poručila je svima SAMO OVO, zapamtite NJENE REČI

Dr Snežana Rsovac specijalista pedijatrije i dečje pulmologije Dečje klinike u Tiršovoj kaže da se novi soj prati

Nova varijanta koronavirusa sa velikim brojem mutacija registrovana je u četiri zemlje. Varijanta BA2.86, na društvenim mrežama nazvana “pirola“, pojavila se u Americi, Velikoj Britaniji, Danskoj i Izraelu.

To je evolutivni skok uporediv sa onim koji je prvobitno doveo do omikron soja„, poručuju naučnici, koji su u pripravnosti.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je “ova varijanta pod nadzorom „, ali još nema podataka da li izaziva težu kliničku sliku i kako reaguje na lekove i kod vakcinisanih.

Dr Snežana Rsovac specijalista pedijatrije i dečje pulmologije Dečje klinike u Tiršovoj kaže za RTS da se novi soj prati, da nisu dobili obaveštenje da je registrovan kod nas, ali i da u svetu još uvek nema dovoljno podataka. Ona je izjavila da to jeste novi soj sa mnogo mutacija i da je zato stavljen pod nadzor.

„Kada kažemo nadzor, prati se, mi nemamo još uvek podataka dovoljno u svetu, a to znači da svaki virus koji lakše zaobiđe imunološki sistem ili koji može da da težu kliničku sliku i lakše zaobilazi imuni sistem je interesantan i potrebno je pod nadzorom držati tu situaciju i videti kako će se dešavati“, kaže dr Rsovac.

Napominje da imamo blagi porast pozitivnih testova, nešto malo više nego pre mesec dana.

„Što se tiče dece, ona se i dalje sporadično javljaju u kliničkoj slici. To je prvo slično prehladi i dalje. Mi nismo još uvek dobili obaveštenje da je detektovana ‘pirola’ kod nas. Kod nas ima omikrona i tih podsojeva omikrona. Niko od dece nije imao težu kliničku formu koja je zahtevala neku dugotrajniju hospitalizaciju ili bilo kakav drugi intenzivni oblik lečenja. Koliko znam to se odnosi i na odrasle u ovom trenutku“, napominje dr Rsovac.

Navodi da ono što je važilo na početku, nastavlja da važi i sada, bez obzira na to što je Svetska zdravstvena organizacija ukinula pandemiju.

„A to je pranje ruku, vođenje računa ukoliko imate kijavicu, ne ići u kolektiv, posebno temperature. I dalje je ulo ukusa i mirisa, ono koje bude zahvaćeno kod korone češće, nego kod ostalih prehlada, virusa gripa, parainfluence, svega onoga što može da imitira respiratorne simptome koje daje i koronavirus“, ukazuje dr Rsovac.

Na pitanje kako razlikovati koronavirus i elergije kod dece, dr Rsovac ističe da što se tiče alergije, u ovom trenutku ambrozija cveta i da oni koji su osetljivi na ovaj polen, imaju konjuktivitis, rinitis, curenje i zapušenost nosa, neko i astmu.

“Sve te manifestacije, idu sa bolom u čeonim predelu, ali ne daju temperaturu i to je osnovna razlika. Dakle, kada govorimo o ostalim virusima koji su sada prisutni, to su neki virusi iz reda rinovirusa, ehovirusa, pa imamo i koksaki virus, koji daje stomatitis, herpanginu kod dece, ali još uvek nema nikakvog značajnijeg porasta, niti veće incidence javljanja ovih oboljenja. Povremeno se javljaju deca sa kompleksnijom kliničkom slikom pneumonija, sa takozvanim kompleksnim, odnosno parapneumoničnim izlivima“, navodi dr Rsovac.

To su, dodaje, atipične pneumonije koje idu sa izlivima i tu je najčešće pneumokok izolovan, mada i u svetu i kod nas poznato je da iz tih pleuralnih punktata dokazivanje samog uzročnika nije tako jednostavno, nego često se ne identifikuje.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.