Oglasio se Putin! Daleko odjeknule reči ruskog predsednika! (VIDEO)
U Kursku se obeležava 80. godišnjica pobede Crvene armije u Kurskoj bici u Drugom svetskom ratu, a svečanosti prisustvuje predsednik Rusije Vladimir Putin.

Predsednik Rusije je rekao da se značaj pobede Crvene armije ne može preceniti jer je ona označila završetak dramatičnog preokreta u Drugom svetskom ratu.

– Ovom bitkom je uništena, pretvorena u prah udarna snaga nacista, označila prekretnicu čitavog Drugog svetskog rata – istakao je on.

On je rekao da će na legendarnoj kurskoj zemlji biti uručene državne nagrade učesnicima specijalne operacije u Ukrajini koji su dostojni slave heroja Kurske bitke, onih koji su se borili protiv nacista u leto 1943. godine.

– Svi ruski vojnici se bore dostojanstveno i uspešno. Hvala vam za službu, ponosim se vama- poručio je Putin ruskim vojnicima.

Putin je dodelio medalje Heroja Rusije i druga priznanja vojnicima 127. motorizovane divizije Pete kombinovane armije koji su se istakli tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.

– Zlatne zvezde Heroja Rusije dobili su poručnik Aleksandar Levakov i desetari Filip Jevsejev i Aleksej Neustrojev. Ova složna tenkovska posada ušla je u borbu sa nadmoćnijim snagama protivnika i ostvarila naizgled nemoguće, ostvarila je podvig. Ne samo da su dobili bitku, nego su i spasili svoje drugove čiji je tenk pogođen – rekao je Putin na koncertu u čast 80. godišnjice pobede u Kurskoj bici.

Zvanje Heroja Rusije dodelio je poručniku Rasimu Baksikovu, a medalju „Za hrabrost“ desetaru Ilji Gavrilovu.

Shutterstock/AP

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.