Oglasio se Viši sud: Oštetili EPS za 7,5 miliona dolara, osumnjičenima određen pritvor

Osumnjičenom S.B.V, T.N i M.Ž se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu u produženom trajanju, a okrivljenima J.V, M.N i L.M krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu u produženom trajanju.

Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg suda u Beogradu je nakon saslušanja osumnjičenih doneo rešenje kojim je S.B.V. , M.Ž., T.N., J.V., M.N., L.M. odredio pritvor do 30 dana zbog postojanja opasnosti da će ometati postupak uticanjem na svedoke.

Protiv navedenog rešenja osumnjičeni i njihovi branioci imaju pravo žalbe u roku od tri dana od prijema rešenja krivičnom vanpretresnom veću Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg suda u Beogradu.

Osumnjičenom S.B.V, T.N i M.Ž se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu u produženom trajanju, a okrivljenima J.V, M.N i L.M krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu u produženom trajanju.

Podsetimo, u Posebnom odelјenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu danas je saslušano šest osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili Javno preduzeće “Elektroprivreda Srbije“ u iznosu od 7.458.050 američkih dolara.

Šefu službe za građevinski nadzor JP EPS, ogranak TE-KO Kostolac Vojkanu J. i glavnom projekt inžinjeru u JP EPS ogranak TE-Oo Kostolac Nebojši M., kao i rukovodiocu tima stručnog nadzora u Saobraćanjnom institutu CIP na izgradnji industrijskog koloseka Milanu L. na teret se stavlja krivično delo Zloupotreba službenog položaja.

Za krivično delo Zloupotreba položaja odgovornog lica terete se Bojan V. S. kao bivše odgovorno lice ogranka privrednog društva „Italiana Costrucioni s.p.a“, ogranak iz Beograda , Nemanja T, kao bivše odgovorno lice privrednog društva „Bauwesen“ d.o.o Lazarevac i Željko M. odgovorno lice za izvođenje radova na izgradnji industrijskog koloseka u TE-KO B postavlјen od strane odgovornog lica privrednog društva „Italiana Costrucioni s.p.a.“.

Vojin J. i Milan L. su se branili ćutanjem, dok su ostali osumnjičeni negirali izvrśenje krivičnih dela i iznosili svoju odbranu. Sumnja se da su Bojan V. S, Nemanja T. i Željko M. od septembra 2017. godine do kraja decembra 2018. godine sačinili i overili dokumentaciju u kojoj su neistinito naveli da su izvršeni radovi koji nisu izvršeni, ili su delimično izvršeni, prilikom izgradnje industrijskog koloseka od železničke stanice „Stig“ do Termo-elektrane Kostolac „B“.

Potom je, kako se sumnja, Milan L. navedenu dokumentaciju i račune potpisao i verifikovao, nakon čega su odgovorna lica EPS-a za praćenje projekta Vojkan J. i Nebojša M. dali naloge da se izvrši plaćanje za radove koji nisu izvršeni, a sve sa cilјem pribavlјanja protivrpravne imovinske koristi privrednim subjektima „Italiana Costrucioni s.p.a“ – ogranak Beograd i „Bauwesen“ d.o.o Lazarevac.

Na taj način je, kako se sumnja, pričinjena šteta JP „EPS“ u iznosu od 7.458.050 američkih dolara, što je potvrđeno nalazom i mišlјenjem Gradskog zavoda za veštačenje Beograd.

Tužilaštvo

– Povodom širenja lažnih vesti od strane narodne poslanice Marinike Tepić koja su dovela do uznemirenja javnosti, ukazujemo da zamenica tužioca koja je delimično postupala u ovom predmetu nije „smenjena“ već rasporedjena u Odeljenje za opšti kriminal. Inače, predmet EPS, kao i svi drugi predmeti po kojima se postupa, nije predmet jednog određenog zamenika, već Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koje ga realizuje u saradnji sa drugim državnim organima koji sprovode krivično gonjenje. Napominjemo da predmete u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije u najvećem broju slučajeva, kao i u ovom, radi po više zamenika tužilaca zbog složenosti i obimnosti, te smatramo da su navodi Tepićeve usmereni na to da obmanjuju javnost i skreću pažnju sa odlučne borbe protiv korupcije- kažu u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Foto: Gradprijedor.com

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.