Orban upozorava: Udar na Južni tok bio bi povod za objavu rata

„Zato nemojte to da radite. Možda to možete da radite sa Nemcima, ali ne možete sa ovim regionom“, upozorio je mađarski premijer

Mađarska i Srbija su posle dizanja u vazduh gasovoda „Severni tok“ upozorile da će zadiranje na rute koje koriste za dopremanje ruskog gasa smatrati povodom za rat, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u razgovoru sa američkim novinarom Takerom Karlsonom.

Uništavanje „Severnog toka“ Mađarska je odmah okvalifikovala kao teroristički akt, a odsustvo tako oštre reakcije Nemačke Orban je nazvao je „ispoljavanjem deficita suvereniteta“.

„Mi Mađari odmah smo jasno stavili do znanja da postoji još jedan gasovod – ne ‘Severni tok’, već ‘Južni tok’, kojim gas dolazi iz Rusije duž južnog koridora – Tursku, Bugarsku, Srbiju i Mađarsku.

Zajedno sa premijerom Srbije jasno sam stavio do znanja da, ako neko želi da sa južnim koridorom uradi isto što je urađeno sa severnim, onda ćemo to smatrati kao povod za rat, teroristički napad i odmah ćemo reagovati“, naglasio je Orban, prenosi Spunjik.

„Zato nemojte to da radite. Možda to možete da radite sa Nemcima, ali ne možete sa ovim regionom“, upozorio je on.

Orban nije precizirao kome je upućeno upozorenje, rekavši samo da se ne radi o Rusiji.

Karlson je, sa svoje strane, rekao da mu se čini „veoma jasno“ da je „Severni tok“ prošle godine digla u vazduh administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena, bilo direktno ili indirektno.

EPA

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.