OTKRIVENO 59 NOVIH PLANETA U BLIZINI SUNČEVOG SISTEMA: Neke potencijalno naseljive

Modernim teleskopom Karmenas, naučnici u španskoj Almeriji otkrili su 59 egzoplaneta, od kojih bi četiri mogle da budu potencijalno naseljive.

Egzoplanete su nebeska tela koje kruže oko zvezda, a nalaze se van Sunčevog sistema.

Glavni autor studije Injasi Ribas rekao je da je njegov tim, nakon posmatranja 362 obližnje zvezde, tzv. crvene patuljke, otkrio najtačniji broj planeta koje ih prate i koje su slične Zemlji, objavio je „Pais“.

Kako je naveo, dve od potencijalno naseljivih planeta, nalaze se u zvezdanom sistemu Tigarden, 12,5 svetlosnih godina od Zemlje, dok druge dve kruže oko zvezde GJ 1002, udaljene manje od 16 svetlosnih dgodina.

„Ove četiri planete — one iz Tigardena i one iz GJ 1002 spadaju u svetove sa najvećim indeksom sličnosti sa Zemljom“, kazao je on.

Osim navedenih egzoplaneta, tim je prikupio i hiljade drugih podataka koje ostali stručnjaci u toj oblasti mogu da koriste za svoja istraživanja.

„To je kao kovčeg sa blagom. Imamo 20.000 izuzetno preciznih merenja Karmenesom koje stavljamo na raspolaganje svetskoj naučnoj zajednici“, naglasio je Ribas.

U istraživanju je, preneo je Tanjug, učestvovalo više od 200 stručnjaka iz 11 španskih i nemačkih institucija, kao što su Centar za astrobiologiju, Institut za astrofiziku Andaluzije, Institut za astrofiziku Kanarskih ostrva i Univerzitet Komplutense iz Madrida, kao i Špansko-nemački astronomski centar Maks Plank.

foto:izvor SPUTNIK / Pixabay /

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.