OVO DO SADA NIKO NIJE URADIO Vlasnik firme iz BiH skratio ženama radno vreme, a kada čujete razlog oduševićete se!

U cazinskoj kompaniji CPU žene mogu reći da svakog dana proslavljaju 8. mart.

Hana Perviz i njenih pet koleginica, umesto osam, rade sedam sati dnevno, i to za istu platu. Uz navedene prednosti imaju i slobodne vikende, dobijaju naknade i regres.

– Radila sam i u drugim firmama, često i prekovremeno. CPU se ne može uporediti ni s jednom firmom u BiH. Meni kao ženi, majci i supruzi i taj jedan sat znači mnogo.

Imam bebu od dve godine, imam više vremena da se posvetim detetu. Nekima sat vremena znači malo, nama znači zaista mnogo – kaže Bišćanska Hana Perviz, delatnica CPU-a, koja se bavi prodajom informatičke opreme.

– Biti dovoljno s decom i porodicom, uskladiti druge brojne obaveze i pritom zadržati posao više je nego težak zadatak za jednu ženu. Sada imam više vremena i lakše žongliram između svih obaveza – priča za Avaz Emina.

Mogućnost da se skrati radno vrijeme sa 40 na 35 sati nedeljno, a za istu platu, do sada u BiH niko nije ponudio. Samovoljna je to odluka cazinskog privatnika Dženana Kapića. Kaže, dobrobit je obostrana, i za kompaniju i za djelatnice.

– Svaka firma danas se susreće s odlaskom radne snage. Nama nije još nijedan radnik otišao, ni iz firme, ni preko granice. Došli smo na ideju da ženama pružimo priliku da više vremena provode s decom i porodicom, jer sve stignemo i za sedam sati poslovanja. Žene, s druge strane, imaju veoma mnogo obaveza. Moja supruga radi u drugoj firmi i često ostaje duže na poslu, što utiče na kvalitetu porodičnog života. Nažalost, ne mogu uticati na druge poslodavce i njihove odluke, ali možemo ih svojim pozitivnim primerom podstaći da naprave slično. Da barem pokušaju olakšati koliko-toliko – kaže Kapić.

Foto: Shutterstock

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.