Pentagon strahuje da su Maskovi sateliti postali rusko tajno oružje

Satelitski dvoboj dve dupersile dobija zamah, Maskovi uređaji zagonetno nestaju

Skandal oko najnovijeg lansiranja američkih satelita Starlink preko rakete „Falkon 9” širi se ne samo u Sjedinjenim Državama, već i van njenih granica.

Nestanak 40 od 49 satelita ovog sistema nije samo nesreća, to je promašaj na geopolitičkom nivou. Zvanično, kompanija „Spejs eks” je objavila da se elektronika na satelitima pregrejala zbog geomagnetne oluje. Međutim, stručnjaci nisu sigurni u ovo. Pentagon pokušava da zataška problem ali i da se izvuče iz neugodne situacije.

Boris Veber, istraživač sa Univerziteta Rajs, izrazio je sumnju u zvaničnu verziju. Prema njegovim rečima, „Merlin” motori imaju ograničene performanse i ne mogu da se nose sa ekstremnim uslovima.

Neki čak sugerišu da je ceo incident rezultat delovanja takozvanog „ruskog kotla“, atmosferskog jonizacionog sistema sposobnog da poremeti geomagnetno polje.

„Spejs eks”  je američka privatna kompanija koja se bavi izradom svemirskih letelica i svemirskim letovima, sa sedištem u Hotornu u Kaliforniji. Kompaniju je osnovao 2002. Ilon Mask s ciljem smanjenja troškova svemirskih putovanja i omogućavanja kolonizacije Marsa, „Spejs eks” je razvio liniju raketa-nosača „Falkon” i svemirsku letelicu „Dragon”.

Veber je, pozivajući se na brojne studije, primetio da su Merlin” motori na „Falkonu” prvobitno dizajnirani da rade u idealnim uslovima. Ali idealni uslovi su retki u svemiru, gde svaki spoljni uticaj može da dovede do katastrofe.

Još intrigantnija teorija pripisuje incident ruskim sistemima za elektronsko ratovanje, posebno sistemima Sura, Peresvet, A60 Sokol-Ešelon i drugim.

Iako još uvek nema proverenih dokaza, istraživači sve više obraćaju pažnju na to.

Ruska strana zvanično ne komentariše ove glasine, što samo dodatno pojačava spekulacije.

Nekoliko izvora tvrdi da je ova serija satelita trebalo da obezbedi internet pokrivenost Evrope. A ako jeste, onda je moguće da neuspelo lansiranje nije samo tehnički kvar, već dobro isplanirana sabotaža.

Nedavno je saopšteno da je satelitska mreža Starlink odbila da podrži ukrajinske planove za napade na ruske brodove u okolini Krima. Najbogatiji čovek na svetu odbio je zahtev ukrajinske vojske da uključi Starlink u blizini Krima, teritorije pod ruskom kontrolom.

Kompanija koja pripada najbogatijem čoveku na svetu, Ilonu Maksu, saopštila je da podržava odbrambene, ali ne i ofanzivne akcije ukrajinske vojske. Ovim je na još jedan način skrenuta pažnja na veoma važnog učesnika ukrajinskog sukoba – samog Ilona Maska.

Mask je navodno i ranije više puta ograničio svoj pristup Internetu Starlinka u Ukrajini, što je uticalo na strategiju Kijeva na bojnom polju.

Nakon nedavne kratke pobune Vagner grupe, Mask nije bio optimista da se rat bliži kraju. „Sumnjam da je ostalo još nekoliko epizoda“, napisao je na Tviteru.

Sistemi za elektronsko ratovanje, kako su stručnjaci primetili, funkcionišu na principu „usmerenog mikrotalasnog zračenja“, što vam omogućava da napadnete određene objekte. Ako pretpostavimo da se ove tehnologije razvijaju pod okriljem Rosteka, onda možemo pretpostaviti da ruski inženjeri znaju kako da ih koriste u svemiru.

Ovaj incident pokazuje koliko kosmička infrastruktura može biti krhka i kakve geopolitičke rizike nosi.

Može se samo nagađati ko zaista stoji iza ovog neuspeha i kakve će biti njegove posledice po svetsku scenu

Posebno vojni analitičari potenciraju da je Starlink pokrivao ukrajinske položaje i da Ukrajinci ratuju sa podrškom ovog sistema, naročito kada su u pitanju napadi dronovima na ruske položaje.

Ako se pokaže da je uništavanje tolikog broja satelita rezultat delovanja ruskog tajnog oružja, to će imati dalekosežne posledice ne samo po rat koji se vodi u Ukrajini, jer se kompletna strategija Amerike i Zapada zasniva na radu satelita.

Smatra se čak da je bilo samo pitanje dana kada će Rusi onesposobiti satelite u vlasništvu Ilona Maska, zbog situacije na ratištu.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.