PLJUSKOVI SA GRMLJAVINOM STIŽU U BEOGRAD

Nastavlja se uticaj visinskog ciklona nad Srbijom. Na području Banata, Pomoravlja, Podunavlja, Braničevskog okruga i istoka Srbije već više od 12 sati bez prestanka pada veoma jaka kiša i praćena je obilnim pljuskovima sa grmljavinom

Reč je o skoro nepokretnom sistemu, pa i iz tog razloga ovaj sistem natapa obilnim padavinama jedo te isto područje bez prestanka od sinoć, objašnjava meteorolog Đorđe Đurić za Telegraf.

Samo tokom noći na području južnog dela Banata palo je 64 litara kiše po kvadratnom metru, koliko je izmereno u Banatskom Karlovcu, dok je u ovom mestu za manje od 24 sata palo 79 litara kiše po kvadratnom metru. Ogromne količine padavina pale su i sa desne strane Velike Morave i to na padinama Homolja i okolnih planina.

Na ovom području, uključujući i juni deo Banata noćas je palo više kiše nego što u proseku padne tokom celog avgusta. Obilni pljuskovi sve vreme praćeni su i jakom grmljavinom. Tokom avgusta prosečno na jugu Banata i na severoistoku Srbije padne od 40 do 60 litara kiše po kvadratnom metru.

Pljuskovi sa grmljavinom povremeno su u jugoistočnoj visinskoj struji stizali i do Beograda, gde je palo 10-ak litara kiše po kvadratnom metru.

Inače, napomenuti slabopokretni sistem koji je noćas doneo potop severoistoku Srbije bio je dužine od severa Banata sve do jugoistoka Srbije, ali širine svega 20 do 30 kilometara, pa dok su unutar tog podrčja pale količine od 10 do 50 litara, lokalno u samom centru obilnih padavina lokalno i do 100 litara, svega nekoliko kilometara izvan napomenutog područja nije bilo ni kapi kiše ili je palo manje od 10 litara.

Ovog jutra i prepodneva jaka kiša i dalje pada u Banatu, u Pomoravlju, Podunavlju i u Braničevskom okrugu i praćena je i obilnijim pljuskovima sa grmljavinom. Sistem se i dalje veoma sporo premešta i to u jugoistočnoj visinskoj struji, tako da se tokom prepodneva pojava pljuskova sa grmljavinom očekuje i na širem području Beograda, stoji u prognozi.

Visinski ciklon i tokom današnjeg dana donosiće severnim i severoistočnim predelima Srbije kišu i pljuskove sa grmljavinom, naročito na području Pomoravlja, Podunavlja, Banata i Braničevskog okruga i u ovim predelima očekuje se dodatnih 10 do 30 litara kiše. Srećom, nema opasnosti od oluja i nepogoda sa gradom, ali se ponegde očekuje i dalje jača grmljavina.

U ostalim predelima Srbije očekuje se suvo, na jugu i sunčano, zaključuje Đurić.

Shutterstock

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.