POBUNA U PRIŠTINI Albanci pobesneli posle sankcija SAD

Odluka o isključenju tzv. KBS-a iz vojne vežbe „Defender Europe“ uz navode o razmatranju daljih akcija protiv Kosova, a sve to zbog novonastale situacije na Severu, naišla je na kritike dela opozicije u Prištini.

Kritike se upućuju direktno premijeru Aljbinu Kurtiju, kojeg optužuju za narušavanje odnosa sa „najvećim prijateljem Kosova“, dok jedan od lidera traži ostavku. Lažni premijer, sa druge strane, negoduje zbog osuda iz SAD, tj. konkretno izjave državnog sekretara ove zemlje, navodeći da su tvrdnje naivne, nepravedne i pogrešne.

Nakon najnovije eskalacije situacije na severu Kosova do koje je došlo usled Kurtijeve odluke o zauzimanju zgrada tri opštine bez usaglašavanja sa međunarodnim partnerima, juče je stigla potvrda o prvim merama protiv Prištine.

Ukinuto je učešće tzv. Kosova u međunarodnoj vojnoj vežbi Defender Europe 23, a razmišlja se i o drugim akcijama. SAD trenutno nemaju entuzijazam da utiču na zemlje koje nisu priznale Kosovo, ali i da aktivno rade ka napretku tzv. Kosova ka evro-atlantskim integracijama, potvrdio je juče američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer.

On je ujedno zatražio od Kurtija da hitno deeskalira situaciju i izneo dva zahteva – da policijski službenici napuste opštinske zgrade, a novoizabrani gradonačelnici funkcije obavljaju u alternativnim objektima.

„„Aljbin Kurti i Vjosa Osmani, za manje od tri godine na vlasti, vratili su Kosovo deset godina unazad“, oglasio se u međuvremenu lider AAK, Ramuš Haradinaj.

Kaže da je isključivanje Kosova iz NATO vežbe ‘Defender Europe 2023’ „alarm za nacionalnu bezbednost“.

„Mora da ste vrlo kratkovidi da biste bili neprijateljski raspoloženi prema celom demokratskom svetu u ovo delikatno vreme“, kazao je Haradinaj.

Tvrdi da je Kosovo ulagalo decenije u izgradnju prijateljstava i saveza.

„U našem slučaju pojavljuje se Aljbin Kurti i pokušava da to sruši. Bilo je i drugih u našoj istoriji koji su želeli da sruše ove saveze, ali Kosovo je bilo veće od njihove malenkosti i trijumfovalo je. Ono nema drugu alternativu osim da i sada trijumfuje“, poručio je Haradinj.

Kaže da je Aljbin Kurti „premlad da promeni orijentaciju Kosova i njegovog naroda“.

„Narod Kosova, koji je najprozapadniji narod na kontinentu, znaće kako da zaštiti svoje prijatelje i svoju orijentaciju“, rekao je.

Kaže da Kurti ima samo jednu šansu, odnosno da „jednom u životu uradi nešto dobro za Kosovo“.

„Podnesite ostavku danas“, poručio mu je.

Tanjug/AP

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.