POČINJE PRIJAVA ZA 10.000 DINARA

Prijava majki za jednokratnu pomoć države od po 10.000 dinara za svako dete do 16 godina počinje 20. avgusta u ponoć (to je subota na nedelju), elektronski na portalu Uprave za trezor, na adresi idp.trezor.gov.rs.

Prijava je veoma jednostavna, a podnosilac odnosno majka, unosi broj lične karte i svoj matični broj, kao i naziv banke u kojoj želi da joj bude uplaćen novac. Кako bi bila što jednostavnija, majke ne moraju da unose matične brojeve dece, da ne bi slučajno došlo do greške prilikom unosa podataka.

Sistem, na osnovu matičnog broja majke, automatski vuče JMBG dece, iz nadležnih registara.Prijava će biti moguća do 20. septembra 2023. godine, a ubrzo po završetku prijave će se realizovati i isplata sa kojom će se početi od 25. septembra.

Od prijavljivanja su izuzeti hranitelji deteta za koje se isplaćuje novčana pomoć i primaoci novčane socijalne pomoći, što znači da će njima pomoć biti uplaćena automatski, bez podnošenja prijave.

Ova pomoć može se dobiti za svako dete koje je državljanin Srbije, a koje je rođeno 21. novembra 2006. godine ili nakon tog datuma. To znači da su obuhvaćena i ona koja sada imaju 16 godina, a koja prošle godine nisu ispunjavala uslove za pomoć mladima od 16 do 29 godina, jer su imala manje od 16 godina.

Pravo na uplatu novčane pomoći u iznosu od 10.000 dinara ima majka deteta, a izuzetno otac, staratelj ili hranitelj pod uslovima propisanim odgovarajućim zakonskim rešenjem, koje je stupilo na snagu 1. avgusta.

Inače, očekujemo da će za ovu meru podrške biti potrebno oko 11,9 milijardi dinara, odnosno oko 100 miliona evra (ukupno oko 1.190.000 dece).

„Ovo je još jedno ispunjeno obećanje koje smo dali i još jedan primer kako se ponaša jaka i snažna država, odgovorna država koja brine za svoje građane, za svoju decu, za porodice i kvalitet njihovog života. Deca su naša budućnost, naša nada, moramo što više da ulažemo u njih i smatramo da će ovo biti veoma važna pomoć za majke. Na ovaj način nastavljamo sa isplatama jednokratnih pomoći za naše građane. Podsetiću vas da smo prošle godine u februaru isplatili po 20.000 dinara penzionerima, što je najveće jednokratno davanje do sada, dok smo mladima od 16 do 29 godina tokom prošle godine, u februaru i junu isplatili po 100 evra, a potom i u decembru po 5.000 dinara“, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

MONDO/STEFAN STOJANOVIĆ

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.