U drugom kvartalu ove godine u Srbiji je kupljeno 30.548 nekretnina, za njihovu kupovinu je potrošeno 1,7 milijardi evra, a najveći udio u ukupnom prometu nepokretnosti, 962,3 miliona evra, zauzimali su stanovi čije je učešće u ukupnoj prometovanoj vrednosti iznosilo 58 odsto, pokazuje izveštaj Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) o tržištu nepokretnosti za ovaj period.

U drugom kvartalu ove godine za kuće je izdvojeno 127,3 miliona evra, 8,0 odsto od ukupne vrijednosti, za građevinsko zemljište 113,5 miliona evra, 7,0 odsto, za poslovne prostore 94,1 miliona evra, 6,0 odsto, a za poljoprivredno zemljište 54,4 miliona evra ili 3,0 odsto od ukupne vrijednosti.

Najveća cijena je postignuta za stanove u Beogradu, gdje je najskuplji kvadrat prodat po cijeni od 9.495 evra na lokaciji Beograd na vodi, dok je najveća suma izdvojena za stan, ukupne površine 344 kvadrata, 2.011.273 evra na Novom Beogradu.

Najskuplja kuća prodata je na Savskom vencu za 4.802.000 evra, a najskuplje plaćeno parking mjesto je koštalo 58.400 evra, prenosi b92.

U Beogradu je u drugom kvartalu za nepokretnosti izdvojeno 871 milion evra, od čega je za stanove dato 596 miliona.

U glavnom gradu Srbije je sklopljeno i najviše kupoprodajnih ugovora, 7.548.

Kada je riječ o načinu plaćanja, sedam procenata svih prometovanih nepokretnosti u Srbiji plaćeno je iz kredita, što je pet procenata manje nego lane, a iz kreditnih sredstava najviše su plaćeni stanovi, ukupno 16 odsto.

Iz RGZ ocjenjuju da je u našoj zemlji, poslije dvogodišnjeg veoma dinamičnog rasta, koji je uslijedio nakon izbijanja pandemije korona virusa, došlo do stabilizacije i smirivanja na tržištu nekretnina.

Dodaju da inflatorni pritisci u Srbiji i u Evropskoj uniji (EU) slabe, što se odražava i na tržište nepokretnosti u Srbiji.

Navode i da istovremeno udio djelimično regulisanog tržišta, odnosno promet nekretnina koje nisu upisane u katastar nepokretnosti, u ukupnoj vrijednosti nastavlja da raste i iznosi 34 odsto od ukupnog prometa.

Pored stabilizacije i smirivanja aktivnosti na tržištu nepokretnosti u Srbiji, u drugom kvartalu 2023. je došlo i do umjerenijeg rasta cijena stanova, naveli su iz Republičkog geodetskog zavoda.

Pexels

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.