POKRENUTA OPERACIJA „GVOZDENI MAČEVI“ Rat u Izraelu, ispaljeno preko 5.000 raketa, Hamas uzeo taoce (VIDEO)

Masovni raketni udari na teritoriji južnog i centralnog Izraela izvedeni su rano jutros

Palestinski ekstremisti iz pojasa Gaze su se danas ubacili na jug Izraela i ispalili hiljade raketa u tu zemlju, pošto je ekstremistički Hamas, vladajući u pojasu Gaze, objavio početak nove operacije. Izraelska vojska proglasila je stanje spremnosti za rat i potom počela da napada ciljeve u pojasu Gaze u znak odgovora. To bi mogao biti početak novog velikog sukoba između dva ljuta neprijatelja, ocenjuje AP.

Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije pozvalo je na „hitan prestanak nasilja između Izraelaca i Palestinaca“, prenela je tamošnja državna agencija.

„Pratimo događaje bez presedana između određenih palestinskih snaga i izraelskih okupacionih snaga koje su dovele do visokog nivoa nasilja na više frontova“, navodi se u saopštenju.

13.17  Nema srpskih državljana među žrtvama

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je da u današnjim raketnim napadima Hamasa na Izrael nema stradalih, niti povređenih Srba iako se neki od njih nalaze u okviru zona borbenih dejstava.

13.10- Vučić: „Izraelci zaslužuju da žive u miru“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se povodom dešavanja u Izraelu, rekavši da „osuđujemo užasne napade na Izrael“.

– Jevrejski narod je pretrpeo istoriju patnje i Izrael zaslužuje da živi u miru i sigurnosti. Sada, više nego ikad, svetu su potrebni Izraelci i Palestinci da se okupe i stanu na put nasilju – napisao je on na mreži „Iks“.

13.05. – Nemiri u Jerusalimu

Nemiri i nasilje zahvatili su i Jerusalim.

Madžd al-Abasi, stanovnik Silvana, kvarta u istočnom Jerusalimu, rekao je sledeće za Gardijan:

„Mladići marširaju sa zelenim zastavama Hamasa, nakon što su jutros čuli vesti. Izraelski vojnici su svuda počeli da ispaljuju suzavac, a jedna kuća je spaljena.“

13.02 – Palestinci odvoze taoce u Gazu

Izraelski televizijski kanal Rešet 13 izveštava da palestinski militanti drže taoce u gradu Ofakimu na jugu zemlje.

Video snimci na društvenim mrežama pokazuju Palestince kako hvataju civile i odvoze ih u Gazu na motociklima.

Portparol Hamasa rekao je za Al Džaziru da „oni nisu taoci – oni su ratni zarobljenici“.

Tanjug/AP

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.