Policajac upropastio tajnu akciju: Komšiji rekao da ga prati SIPA

U operativnoj akciji SIPA-e „Derbi 2“ uhapšen policajac iz Gruda zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo „Odavanje službene tajne“ u vezi s krivičnim delom „Zloupotreba položaja ili ovlasti“. 

U pretresima je izuzeta dokumentacija iz Policijske uprave Grude te iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona.

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) provodili su posebnu istražnu radnju – Tajno praćenje i tehničko snimanje osoba, transportnih sredstava i predmeta po naredbi Suda BiH nad osumnjičenim iz Gruda 5. 5. 2020. godine.

Osumnjičeni je primijetio da ga automobil prati te pitao policijskog službenika PU Grude da mu provjeri o čijem se vozilu radi, piše Avaz.

Izvršio provjere u bazi registarskih oznaka Policijski službenik je zatim izvršio provjere u bazi registarskih oznaka IDDEEA i utvrdio da se radi o službenom vozilu SIPA-e, nakon čega je tu informaciju rekao osumnjičenim.

„Budući da je ta informacija službena tajna, cijela akcija je propala, te su ugroženi životi i sigurnost službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)“, izjavio je za portal Jabuka.tv kantonalni tužilac Josip Aničić.

Uhapšeni pripadnik PU Grude prebačen je u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Printscreen

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.