Povučen zahtev za članstvo Kosova u Interpolu

Pitanje zahteva tzv. Kosova za članstvo u Interpolu skinuto je sa dnevnog reda skupštine izvršnog komiteta te organizacije.

Povučen je zahtev za članstvo Kosova u Interpolu. Zahtev Prištine je bio u prvom nacrtu dnevnog reda koji komitet priprema za Generalnu skupštinu u Beču, ali ga u konačnom nema. Priština je po peti put podnosila zahtev za članstvo u Interpolu.

Povučen zahtev za članstvo Kosova u Interpolu

Privremene institucije u Prištini do sada su četiri puta podnosile zahtev za članstvo u Interpolu – 2010, 2015, 2017. i 2018. godine, a 2019. godine prijava je podneta, pa povučena neposredno pred početak Generalne skupštine Interpola u Santjagu. Ove godine, kao i 2019, povučen je zahtev neposredno pred početak Generalne skupštine.

O prijemu tzv. Kosova se na Generalnoj skupštini Interpola glasalo samo jednom – 2018. godine. Tada i pored podrške zapadnih sila, Priština nije uspela da izdejstvuje članstvo.

Srbija je, uz pomoć Rusije, Španije, Kipra, Kine, Belorusije i mnogih afričkih zemalja, tada uspela da odbrani svoje argumente.

Foto: EPA-EFE/Wallace Woon

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.