Preminula Čačanka učinila jednu kobnu grešku: Ovo nikako ne smete da radite ako vidite stršljena

Bez obzira na to da li ste primetili da stršljenovi prave gnezdo oko vašeg doma ili ne, generalno ih ne želite u blizini vaše porodice. Postoji nekoliko načina da identifikujete da li imate posla sa stršljenom, kao i kako možete da ih sprečite da se nastane na vašem imanju i šta da uradite ukoliko primetite da su formirali gnezdo tamo gde mu zaista nije mesto.

Nakon što je pedesetsedmogodišnja žena iz okoline Čačka preminula je juče od posledica ujeda stršljena. Ona je počela da se guši bukvalno istog trenutka kada je insekt ubo, a prema rečima rodbine, preminula je na putu za čačansku bolnicu. Selo u kojem je nesrećna žena živela sa suprugom i sinom od Čačka je udaljeno nešto manje od 20-ak kilometara.

– Sve se odigralo sinoć između 19 i 19.30 časova. Žena je uočila stršljena koji joj je leteo oko glave i pokušala je da ga istera mašući krpom. U tim pokretima, ona ga je oborila na pod i umesto da ga zgazi nogom, ona ga je zgnječila istom tom krpom. Stisla je stršljena prstima, tada je zadobila ujed – priča rođaka nesrećne žene koja dodaje da su istog časa pozvali Hitnu pomoć.

Za početak, savet je, nikako ne treba mahati rukama i na taj način pokušavati da ga oterate.

U nastavku vam ostavljamo nekoliko ključnih saveta, kako da se zaštitite od ovog insekta, ali i kako reagovati ako vam se desi da vas ipak ubode. 

Šta privlači stršljenove

Stršljenove, poput njihovih rođaka osa i pčela, privlači nekoliko osnovnih potreba: hrana, voda i sklonište. Ono što može da iznenadi mnoge vlasnike kuća, međutim, jeste koliko je prosečna kuća ili dvorište zaista savršeno mesto da se stršljenovi „smeste“.

Voda

Kao i mnogi drugi živi organizmi, stršljenovi u toku potrage za novim domom daju prednost pronalaženju vode. Mnoge vrste su sposobne da osete promene u vlažnosti u vazduhu, što može da privuče koloniju stršljenova da potraži područje gde je visoka vlažnosta sa dovoljno dostupne vode. Ako vaš dom i spoljašnji prostor nema relativno slobodnu stajaću vodu (kao što su bazeni, ukrasna jezerca, fontane…) svoju imovinu možete da učinite mnogo manje privlačnom za ove štetočine.

Hrana

Kada je u pitanju traženje hrane, stršljenovi se ponašaju slično kao i njihova rođaka, bezopasna pčela – samo što umesto da love cveće, oni love same pčele, kao i sve druge mesne poslastice koje mogu da pronađu. To je zato što su oni mesožderi i ne plaše se da se hrane strvinom ili da love druge insekte.

I, baš kao i njihovi drugi rođaci, ose, stršljenovi takođe žude i za slatkim tečnostima, poput nektara, sokova i drugih letnjih poslastica. Samo ukoliko držite ove poslastice bezbedno spakovane i van dometa stršljenovima, možete da budete sigurni da ih nećete privući da se nasele u vašoj blizini.

Sklonište

Kada kolonija stršljenova pronađe hranu i vodu, verovatno će početi da postavlja svoje gnezdo negde u blizini. Najčešće će potražiti drvo za to. Gomilu naslaganog drveća, mrtvo drveće, građu, šupe, drvene kuće ili bilo koji drugi izvor vlakana koji mogu da iskoriste za izgradnju gnezda veličine košarkaške lopte. Održavajte ove oblasti čistim i sigurnim i vaša imovina im neće biti preveliko iskušenje da se tu sviju.

Kako se identifikuju

Glavna identifikaciona karakteristika stršljenova je njihova velika veličina, koja obično daleko premašuje veličinu prosečne pčele ili ose. Evropski stršljen, koji je i najrasprostranjeniji, može da dostigne veličinu od dva i više centimetara i ima jasne smeđe i žute trbušne pruge i bledo obojeno lice.

Kada tražite njihovo gnezda, najbolje mesto za početak je obično oko bilo kog mekog ili ostarelog drveta – deblo, stare štale, šupe, drvene kuće i tavani. Gnezda su obično velike konstrukcije veličine košarkaške lopte prekrivene tankim, smeđim pokrivačem nalik papiru. Proverite tamna i teško dostupna mesta u vašim najzabačenijim uglovima – možda ćete čuti kako stršljenovi zuje okolo.

Uklanjanje gnezda

Važno je da zapamtite da, iako su stršljenovi dosadne štetočine koji mogu da vam zadaju prilično bolan ubod, oni su takođe i veoma važni za svoju okolinu. Oni uglavnom plene druge insekte, što može da pomogne da se kontrolišu druge, razornije, štetočine koje mogu da naprave više štete nego sami stršljenovi. Međutim, ako se gnezdo nalazi preblizu vašem domu ili otvorenom prostoru, uklanjanje i njegovo premeštanje je skoro uvek opravdano.

U tom slučaju, preporuka je da pozovete iskusnog profesionalca za upravljanje štetočinama koji će se pozabaviti tim problemom. To je zato što roj stršljenova može da napravi ozbiljnu štetu bez prave zaštitne opreme, a samo profesionalac, korišćenjem pravih strategija, može bezbedno i bezopasno da ih premestiti a da ne nanese veliku štetu koloniji.

Shutterstock

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.