Poznati slovenački meteorolog Marko Korošec objavio je jedno od najozbiljnijih upozorenja za nevreme koje nas očekuje u naredna tri dana.

Korošec, autor niza tekstova na meteorološkom portalu severe-weather.eu, navodi da su poslednje dve nedelje pokazale izvanredan vremenski obrazac u srednjoj Evropi. Brojne vremenske nepogode praćene vetrom olujne jačine sa tornadima i gradom velike veličine razorile su alpsko područje, sever Italije, Sloveniju, Hrvatsku, delove Srbije…

Ozbiljne vremenske nepogode, uključujući krupniji grad, predviđaju se od ponedeljka do srede jer još jedan snažan i dubok frontalni talas ulazi u pregrejanu zemlju, navodi Korošec.

Upozorenje važi i za srednji Balkan.

– Od ponedeljka do srede u srednjoj Evropi sa alpskim područjima, Italiji, severnom i srednjem delu Balkanskog poluostrva očekuje se višednevna oštra vremenska nepogoda. Očekuju se jake grmljavinske oluje, uključujući superćelije sa vrlo velikim do velikim gradom, tornada, bujične poplave i razorni vetrovi – upozorava Severe Weather.

Portal posebno apeluje da se pažljivo prate područja uz jadransku obalu gde su mnogi na odmoru i kampovanju.

– Izuzetno jaki vetrovi mogli bi da uzrokuju ozlede i veliku štetu na drveću u parkovima slično kao što smo videli prošle nedelje – navodi Korošec i još jednom ponavlja da sledi teška prognoza za srednju Evropu i Balkansko poluostrvo sa ekstremnim uslovima za grad ogromne veličine, razorne vetrove i tornada u ponedeljak i utorak.

Za nedelju i ponedeljak predviđa se prilično brz porast temperature, međutim, taj toplotni talas biće kratkog daha, ali temperature će ponovo biti znatno iznad 30 stepeni širom severne Italije i Balkana. Srednje temperature ponovo će biti oko 10-12 °C iznad normale dok će prognozirane dnevne temperature ostati u ekstremnim vrednostima.

Naredna dva dana donose u južnu Italiju i južni Balkan izrazito visoke temperature. U Srbiji, Albaniji, Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj predviđaju se maksimalne dnevne temperature od 40 do 46 °C.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.