Prolećne temperature usred zime dovele do cvetanja voća

Do kraja zime ostalo je mesec dana, a zahvaljujući vrlo visokim temperaturama, neuobičajenim za ovo doba godine, u delovima Srbije voće cveta kao da smo već zakoračili u proleće.

Ovogodišnja zima biće jedna od najtoplijih, a u prilog tome idu decembar i januar, koji su drugi najtopliji meseci u Srbiji otkad se vrše merenja, a za njima ne zaostaje i više nego topao februar.

Maksimalna temperatura ove zime u više navrata dostizala je 20 stepeni, pa su tako prvog januara mnogi uživali u baštama kafića kao da je proleće.

Prethodnih dana temperature vazduha ponovo su tokom dana prave prolećne i prelaze 15 stepeni, ponegde dostižu i do 20 stepeni, što su vrednosti koje odgovaraju prosečnim vrednostima za april. Inače, temperature vazduha u poslednjih 10 dana više su za pet do 10 stepeni od proseka.

Vrlo visoke zimske temperature dovele su i do toga da su prethodnih dana na mnogim lokacijama u Srbiji procvetale kajsije, šlijve, trešnje i drugo voće. Zahvaljujući visokim temperaturama, koje u kontinuitetu traju i po nekoliko dana, napomenuto voće procvetalo je mesec do mesec i po dana ranije.

S obzirom na to da je do kraja zime ostalo još mesec dana i da se prema trenutnim prognozama očekuju povremena zahlađenja, upravo ona mogu biti veoma nepovoljna po ratarske kulture. U proseku, kasni prolećni mraz može se javiti tokom većeg dela aprila, na pojedinim lokacijama čak i u maju i oni mogu veoma nepovoljno da utiču po cvet i voćku, odnosno može doći do drastičnog pada ili čak i do potpunog oštećenja.

Pored niskih temperatura i mraza, posebna opasnost po rano procvetalo voće mogu biti i snežne padavine. Sneg je pri kraju zime uglavnom veoma vlažan i težak, pa na taj način može doći do oštećenja.

Nažalost, prognoze nisu optimistične. Vrlo visoke temperature ivreme nalik prolećnom potrajaće u Srbiji do petka.

Za vikend sledi jače zahlađenja sa padavinama, a potom će kiša na severu i na zapadu Srbije preći u susnežicu i veoma vlažan sneg. Maksimale temperature biće u padu na vrednosti koji stepen iznad nule. Za sada temperature neće biti toliko niske da ugroze voće na lokacijama gde je ono procvetalo, ali opasnost bi postojala od vlažnog i teškog snega, pa da pod njegovim teretom dođe do oštećenja ili uništenja cvetova.

Dobra vest je da će zahlađenje biti kratkog daha i da vrlo brzo sledi porast temperatura, ali kako su mart i april tek pred nama, opasnost od pojave mraza i snega neće proći bar u narednih minimum mesec i po i više dana.

Inače, poslednjih godina sve češći je slučaj da voće procveta mnogo ranije nego što bi trebalo i to usled sve toplijih zima, a da kasnije dođe do oštećenja usled prolećnih mrazova ili zahlađenja sa snegom. Sve se to kasnije odrazi na veoma smanjen prinos voćarskih kultura i na to da njihova cena bude mnogo veća.

U najvećoj opasnosti od ranog „buđenja“, pa kasnijeg izmrzavanja su šljiva, kajsija, trešnja, vinova loza, ali i mnoge druge ratarske kulture.

Foto: Shutterstock, Pixabay

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.