Prošlo je 30 godina od premijere filma „Dan mrmota“

Čudno je pričati o filmu i proteklom vremenu kada govorimo o kultnom ostvarenju Dan Mrmota, koji 12. februara slavi 30 godina od njegovog izlaska. Možda je prošlo tri decenije, a možda i ne, jer svaki dan je pomalo Dan mrmota.

Iako je objavljen pre 30 godina, „Dan mrmota“ i dalje se može iznova i iznova gledati, jer je jednostavna komedija ali i sa iznenađujućom dozom lake filozofije. Film kombinuje bezbrižan humor, ukorenjen u ironičnom stavu Bila Mareja, ali sa dubljim temama o životu i ljubavi, što rezultira jednim od onih retkih filmova koji odjekuju na više nivoa.

Za Mareja, „Groundhog Day“ označio je kraj njegove faze u mejnstrim komedijama, koja je počela sa „Meatballs“ iz 1979. i uključivala je „Caddyshack“,“Stripes“,“ Ghostbusters“.

Od tada pa nadalje, Marej će igrati uloge u filmovima kao što su „Ed Wood“ Tima Bartona, „Kingpin“ braće Farreli, ali i mračni triler „Wild Things“ pre nego što mu Džim Džarmuš, Ves Anderson i Sofija Kopola revitalizirali karijeru skoro pa glavnim ulogoma u dramama sa komičnom oštricom.

Još važnije, „Dan mrmota“ je pružio Mareju priliku da pokaže da u njemu ima i dramskog potencijala. Metamorfoza Fila Konorsa od lukavog meteorologa u prijatnog, saosećajnog, izuzetno talentovanog, visoko pozicioniranog stanovnika Punksatonija ostaje jedna od velikih transformacija filmskih likova.

Foto: Printscreen

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.