Prva biblioteka na ukrajinskom jeziku uskoro u Srbiji

Grupa od osam izdavačkih kuća i Udruženje KROKODIL zajedničkim snagama pokrenuli su inicijativu nabavke knjiga na ukrajinskom jeziku koje su prevashodno namenjene rastućoj ukrajinskoj zajednici u našoj zemlji.

Namera ove inicijative jeste da se ljudima koji su izbegli od ratnih razaranja omogući da se u izbeglištvu makar donekle osećaju kao kod kuće i da, uprkos svim okolnostima, mogu i u rasejanju da vode normalan život nalik onom koji su ostavili iza sebe.

Izdavači koji učestvuju u ovoj plemenitoj inicijativi su: Blum, Booka, Finesa, Geopoetika, Heliks, Štrik, Treći trg i Urban Reads.

Oko 400 knjiga za decu i odrasle biće otkupljeno od distributivnog centra koji je formiran u Kijevu tokom rata upravo za potrebe rastuće ukrajinske dijaspore.

Početkom marta ovaj kontingent knjiga biće dopremljen u Srbiju u okviru humanitarne akcije i putovanja delegacije KROKODILa u Ukrajinu.

Knjige će biti donirane i smeštene u biblioteci humanitarnog udruženja „Čini dobro“ koje se aktivno bavi podrškom i pružanju pomoći Ukrajincima u Srbiji te tako stavljene na raspolaganje budućim korisnicima.

Foto: Unsplash/Priscilla Du Preez

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.