Puna crvena linija stigla na evropske puteve, šta to znači za vozače

Vlada Andaluzije nedavno je prvi put nacrtala crvenu liniju na mjestu gdje je prije bila dvostruka puna bijela crta.

Ova crvena linija, nacrtana na državnoj cesti A-355 u Malagi, jednoj od najopasnijih u Španiji, označava važan korak u poboljšanju bezbjednosti na putevima, prenosi Poslovni.hr.

Kako dvostruka bijela crta očito nije ispunila svoj cilj, Španci su preko nje nacrtali crvenu liniju, nadajući se da će ona biti jasno upozorenje vozačima da ostanu u svojoj traci i da im je zabranjeno preticanje. Ova mjera ima za cilj smanjenje broja saobraćajni nesreća i povećanje bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju.

Osim crvene linije, planira se postavljanje četiri edukativna radara ili digitalna znaka duž ceste.

Oni će, pišu Španci, vozače informisati o njihovoj trenutnoj brzini i podsjećati ih na maksimalno dopuštenu brzinu, što dodatno doprinosi nezbjednosti na puti. Ako crvena linija ne spriječi vozače u činjenju prekršaja, vlasti kao posljednju mjeru najavljuju uvođenje kamera i radara koji će pokrivati kritične tačke.

Ove inicijative dolaze kao odgovor na visoku stopu nesreća na putu tokom protekle godine, kada je na njoj smrtno stradalo čak deset osoba.

Takođe, cesta, otvorena 2014. godine s predviđenom dnevnom frekvencijom od 7.000 vozila, sada gotovo dvostruko premašuje taj broj. Naime, dnevno njom prođe gotovo 20.000 vozila, uključujući i veliki broj teretnjaka.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.