Redovne promene vojnih komandanata Vladimira Putina podrile su sposobnost Moskve da vodi efikasnu vojnu kampanju u Ukrajini, navodi Institut za proučavanje rata.

Institut za proučavanje rata je objavio izveštaj koji otkriva razloge lošeg rukovođenja ruskom vojskom.

Putinovo odlaganje u imenovanju glavnog komandanta za invaziju imalo je „kaskadne efekte na rusku vojsku, uključujući stvaranje frakcija, dezorganizaciju komandnih struktura i nerealna očekivanja“, napisao je istraživački centar.

Oklevanje na početku invazije da se imenuje glavnokomandujući možda je bilo povezano sa očekivanjem Moskve da će zauzeti Kijev za nekoliko dana: „Putin je verovatno želeo da brzu invaziju proglasi za ličnu geopolitičku pobedu.“

Naredne promene su ili „zamutili ili pažljivo najavili“ Putin i njegovo Ministarstvo odbrane „da bi se zaštitili od kritika, vojnih neuspeha žrtvenog jarca, umirili određene glasove u ruskom informacionom prostoru ili udružili napore da se ruskoj javnosti prikažu marginalne teritorijalne dobiti kao operativne pobede.’

„Putin često rotira osoblje na vladinim pozicijama kako bi osigurao da niko ne stekne previše političkog uticaja i da bi održao podršku među konkurentskim frakcijama. On takođe rutinski izbegava otpuštanje zvaničnika i umesto toga ih privremeno degradira kako bi ih ohrabrio da pokušaju da povrate njegovu naklonost i zadrže prilike za buduća imenovanja. Redovnost promena komandovanja remeti napore da se formalizuje komandovanje i rukovođenje, a povratak prethodno degradiranih komandanata (koji su pogrešili) verovatno pogoršava probleme reputacije Odeljenja odbrane, kao i njegovu operativnu efikasnost“, izveštavaju iz Instituta za proučavanje rata.

EPA

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.