PUTINA VIŠE NIŠTA NE MOŽE DA SPUTA! Domaći stručnjaci otkrili šta znači današnje povlačenje iz sporazuma o nukelarnom naoružanju

Kao bomba je odjeknula vest da Rusija obustavlja učešće u sporazumu o strateškom ofanzivnom nuklearnom naoružanju START. To je rekao Vladimir Putin na obraćanju u Federalnoj skupštini.

Sputnikportal.rs

„Ova Putinova izjava je jedan diplomatski akt, politički čin koji govori da ih ništa se sputava, nema više šta da razgovaraju sa Amerikancima. Iskreno su Amerikanci sa sve većim količinama oružja, sa sve moćnijim i sofisticiranijim naoružanjem doprineli tome. Sve što su dogovorili su ovim poništili, uradiće sve što nalaze za shodno, Rusija je nuklearna sila, mislite o tome“, rekao je Aleksandar Radić.

START nuklearni ugovor koji je sklapan 80-ih godina prošlog veka je oduvek bio jedan vid komunikacije, saradnje i dogovora koji su imali Amerikanci i Rusi, istakao je on. Na pitanje šta znači „ugovor je obustavljen“, analitičar je rekao da to znači suspendovan.“Nije ukinut, to je samo reakacija na Bajdenovu posetu i količinu oružja koju stalno šalju. Ljuti smo na vas, to znači to“, dodao je on.

Trifunović smatra da će ovakve pretnje samo dodatno da ojačaju Ameriku.“Nije Putinu prvi put da preti, ove pretnje će samo Ameriku da ojačaju. Pogrešna procena i projekcija sile koji projektuju kroz silu i strah, i to treba da zaustavi, koga – NATO, EU, Veliku Britaniju, Francusku. Vi pretite nekome ko zna u trenutku kada se to oružje upotrebi i vi ćete biti gotovi. I više te pretnje nemaju nikakav uticaj“, rekao je Darko Trifunović.“

START ugovor je formalno ograničavao Rusiju, a neformlano i nije. To je srećno vreme bilo u međunarodnim odnosima kada se ograničavalo nuklearno oružje. Treba vratiti ponos ruskoj vojsci jer gube na ratištu, ruski vojnik nije motivisan kao ukrajinski, balans je postignut. Putin ne može da osvoji Bahmut, mali gradić, a ne nešto veće. Tu se lomi Rusija, sve se bazira na strahu. On je ovim potezom iskoristio situaciju da motiviše trupe i vrati im ponos naciji“, dodao je on.

Šta je START?

START je skraćenica od „Strategic Arms Reduction Treaty“, odnosno Ugovor o smanjenju strateškog naoružanja. To je bio sporazum o smanjivanju i ograničavanju strateškog, ofanzivnog naoružanja, odnosno oružanih sistema i raketa dugog dometa, odnosno nosača nuklearnih bojevih glava. START II je zahtevao deaktiviranje svih interkontinentalnih raketa sa više bojevih glava. Osim toga, SAD i Rusija su dogovorile do 2003. godine smanjenje strateških nuklearnih bojevih glava na maksimalno 3.000 do 3.500 po zemlji.

Zapravo, Novi START je jedini preostali bilateralni sporazum o nuklearnom razoružanju između SAD i Rusije. Predsednik Donald Tramp istupio je 2019. iz dela sporazuma o Zabrani korišćenja kopnenih raketa srednjeg dometa i 2020. raskinuo „Sporazum o otvorenom nebu“, koji je dozvoljavao međusobne izviđačke letove kao meru izgradnje poverenja.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.