RASULO Kurtiju i specijalci otkazuju poslušnost

Opšta bežanija nastupila je jer su pripadnici tzv. kosovke policije i bezbednosnih snaga na ivici egzistencije zbog bednih plata, nemaju zdravstveno osiguranje, nose pocepane i zakrpljene uniforme i trpe razna poniženja…

Sve se raspada u lažnoj državi! Tzv. kosovsku policiju prethodne dve godine napustilo je 750 pripadnika, pokazuju podaci u koje je Alo! imao uvid, a opšte rasulo zavladalo je i u tzv. kosovskim bezbednosnim snagama. Njihove pripadnike prištinski režim doveo je do ivice egzistencije, zbog bednih plata.

Tokom prošle godine, tzv. KP ostala je bez 140 policajaca albanske nacionalnosti, a zatim su otkaze podneli i srpski policajci, njih 550 sa severa KiM. Tokom ove godine prištinsku policiju napustilo je još 60 policajaca, pretežno Albanaca.

Sindikat policije tzv. Kosova više puta je upozoravao na loš položaj policajaca, a pre svega na male plate, nedostatak zdravstvenog osiguranja i prevoza, kao i na činjenicu da uniforme više godina nisu obnovljene. Tako je jedan od policajaca kao razloge za otkaz naveo to što od plate nije mogao da izdržava suprugu i troje dece, ali i da mu je uniforma pocepana na više mesta i za dva broja veća.

– Pantalone su mi pocepane na dva mesta, pa sam morao da ih šijem. Rukav od jakne je pukao, pa sam je nosio kod šnajdera. Ponižavajuće. Zamislite kako je krojač reagovao kada je morao da ušiva policijsku jaknu. Nemam zdravstvenu knjižicu, pa sam bio prinuđen da se lečim u privatnim ambulantama i da preglede i lekove kupujem iz svog džepa. Moja deca su više gladna nego što su sita, ne znaju šta su ekskurzije i izleti. Zato podnosim ostavku i od sledeće nedelje radiću kao pripadnik obezbeđenja u privatnoj firmi – naveo je jedan policajac iz Prištine u svom zahtevu za raskid ugovora o radu.

U Sindikatu policije kažu da je situacija alarmantna i da će broj otkaza rasti iz meseca u mesec.

– Ove godine, do sada, imali smo oko 60 dobrovoljnih odlazaka i ako se nešto ne promeni, može biti još otkaza – rekao je Imer Zećiri, šef Sindikata policije.

Jedan od razloga zbog kojih je tzv. kosovska policija u rasulu je i taj što su policajci nezadovoljni tamošnjim zakonom o platama.

– Uglavnom su ovogodišnje ostavke zbog nezadovoljstva koje je proisteklo iz zakona o platama, ali i zbog drugih uslova. Mi smo policija koja godinama nema zdravstveno osiguranje – dodao je Zećiri.

Rasulo je i u tzv. kosovskim bezbednosnim snagama. Tu službu prošle godine napustilo je 70, a ove godine otkaze je podnelo blizu stotinu pripadnika.

U Prištini ima i onih koji u odlascima policajaca i pripadnika KBS ne vide veliki problem. Jedan od njih je bivši zamenik ministra unutrašnjih poslova Hajrulah Ternava, koji je rekao da će odlazaka biti i ako se plate povećaju.

– Imamo dan za danom da jedinice napuštaju policajci zbog nezadovoljstva materijalnim stanjem. Neko misli da će se odlaskom u inostranstvo obogatiti. Čak i sutra, ako se poveća plata, neko od njih može da ode, jer svi hoće više novca – kazao je Ternava.

EPA

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.