RAT U IZRAELU: Pogođena kuća komandanta Hamasa, Izrael najavio „potpuni napad“ na Pojas Gaze

Peti dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Komisija Ujedinjenih nacija saopštila je da već postoje „jasni dokazi“ o ratnim zločinima koje su tokom okršaja u Pojasu Gaze, kao i u Izraelu počinile obe sukobljene strane, uključujući ubijanje civila.

Prema poslednjim podacima, gotovo 2.000 je izgubilo život u sukobima. Američki predsednik Džozef Bajden saopštio je da SAD povećava vojnu pomoć Izraelu da bi se osnažio PVO sistem „Gvozdena kupola“. Stigao prvi avion sa američkom municijom.

Joav Galant, ministar odbrane Izraela, rekao je da izraelske odbrambene snage prelaze na „potpuni napad“ na Pojas Gaze, piše Tajms of Izrael.

On je to izjavio nakon što su se sporadični sukobi sa teroristima Hamasa na jugu Izraela odvijali i juče, četvrtog dana od početka napada te palestinske ekstremističke organizacije.

– Uklonio sam sva ograničenja, povratili smo kontrolu nad tim područjem i prelazimo na potpuni napad – rekao je Galant u obraćanju trupama duž granice sa Pojasom Gaze.

Iz izraelske vojske je saopšteno da je uništena lokacija koju je Hamas koristio za otkrivanje aviona iznad Pojasa Gaze, uključujući napredni sistem za praćenje aviona.

Vazdušne snage su saopštile da su avioni preko noći napali preko 80 lokacija u Beit Hanunu u Gazi – „uključujući dve filijale banaka koje Hamas koristi za finansiranje terorizma u Gazi, podzemni tunel i dva operativna komandna centra koje Hamas koristi za usmeravanje terorističkih aktivnosti protiv Izraela“.

Takođe su, kako se navodi, pogodili i druge lokacije, uključujući dva objekta koja se koriste za obuku i skladištenje oružja

Izraelske odbramene snage saopštile su da su izraelski vojnici ubili najmanje 1.000 naoružanih Palestinaca koji su se od subote infiltrirali u Izraelu.

Među metama koje su uništene u Gazi je i napredni sistem za praćenje aviona, rekao je portparol IDF-a Danijel Hagari.

Profimedia

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.