RAT U IZRAELU: Sunak stiže u Egipat – sastanak sa palestinskim predsednikom; Jug Libana i Gaza zasuti napadima (FOTO/VIDEO)

SUKOB Izraela i Palestine ušao je u 14. dan. U ratu između militantne grupe Hamas i Izraela ubijeno je više od 5.000 Palestinaca i Izraelaca, među kojima je 1.524 dece i 1.000 žena.

Nekoliko uporišta Hezbolaha gađano je na jugu Libana, navodi izraelska vojska.

U posebnom napadu ubijen je jedan pripadnik te organizacije na jugu Libana.

Izraelska vojska pogodila je više od 100 meta tokom noći u Pojasu Gaze, a gađani su podzemni tuneli, skladišta, komandna mesta, kao i džamija u Džabaliji koja je, prema navodima izraelske vojske, „korišćena kao osmatračko mesto i mesto okupljanja pripadnika Hamasa“.

Blumberg: Uloga SAD u ratu Izrael protiv Hamasa dublja nego ikad do sad

Sjedinjene Američke Države dele cilj Izraela koji želi da uništi vojnu infrastrukturu Hamasa u Gazi, što je moguće samo uz kopnenu invaziju, međutim uticaj Vašingtona već oblikuje način na koji će taj napad biti izveden, piše Blumberg.

Tri neimenovana izraelska zvaničnika kažu da su uloga i uticaj SAD u ratu protiv Hamasa dublji i intenzivniji od bilo kojeg koji je Vašington imao u prošlosti.

Vašington je zabrinut da bi izraelska invazija mogla da privuče libanski Hezbolah koji ima podršku Irana, što bi moglo da otvori drugi front i izazove širenje sukoba koji bi uništio napore adminstracije Džozefa Bajdena da stabilizuje region sklapanjem mirovnih sporazuma između Izraela i ključnih arapskih zemalja.

– Predsednik Bajden je fokusiran na smanjenje šanse da se ovaj rat proširi na drugi front. To je njegov glavni cilj – rekao je izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen.

– Bajden želi da Hamas bude poražen, ali on takođe želi da zadrži strateške saveze i mirovne sporazume između Izraela i arapskih zemalja i da ih proširi, kako bi produbio američko vođstvo na Bliskom istoku – rekao je bivši zvaničnik izraelskog ministarstva odbrane Amos Gilead.

Bivši izraelski ambasador u Vašingtonu Majk Oren rekao je da Bajden podstiče Izrael da bude oprezniji i ukoliko bude ušao u Gazu i kad odgovara na napade Hezbolaha iz Libana.

Pojedini stručnjaci smatraju da će Izrael verovatno poslati specijalizovane snage, uz podršku redovnih trupa i vazdušnu podršku, da idu od vrata do vrata kako bi eliminisale ili zarobile lidere Hamasa.

Palestinski predsednik Mahmud Abas sastaće se sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom u Egiptu.

Istraživanje: Većina Izraelaca traži da Netanijahu preuzme odgovornost i podržava kopnenu akciju u Gazi

Ogromna većina Izraelaca veruje da premijer Benjamin Netanijahu treba javno da prihvati odgovornost za neuspehe koji su doveli do napada palestinskog Hamasa 7. oktobra, pokazuje istraživanje javnog mnjenja lista „Maariv“.

Oko 80 odsto ispitanika kaže da bi Netanijahu trebalo da sledi primer šefova izraelske vojske i bezbednosne agencije Šin Bet, kao i ministra odbrane i finansija koji su već preuzeli odgovornost.

To uključuje 69 odsto onih koji su na prošlogodišnjim izborima glasali za Likud, Netanijahuovu stranku, dok samo osam odsto ispitanika smatra da premijer ne bi trebalo da preuzme odgovornost.

Što se tiče rata u Pojasu Gaze, 65 odsto Izraelaca podržava kopnenu ofanzivu, dok se 21 odsto protivi tome.

Pored toga, 51 odsto podržava vojnu operaciju velikih razmera na severnom frontu nakon sve većih sukoba sapripadnicima Hamasa i Hezbolaha u Libanu, dok 30 odsto želi ograničenu operaciju.

Sunak u poseti Egiptu

Premijer Velike Britanije Riši Sunak posetiće danas Egipat, gde će sa zvaničnicima razgovarati o situaciji u Izraelu i Pojasu Gaze.

Sunak se juče sastao sa izraelskim i zvaničnicima Saudijske Arabije.

Na desetine mrtvih i povređenih u bombardovanju pravoslavne crkve u Pojasu Gaze

U bombardovanju grčke pravoslavne crkve u Pojasu Gaze ima na desetine mrtvih i povređenih.

Mohamed Abu Selmija, direktor bolnice Šifa, rekao je da su desetine povređene u crkvi Svetog Porfirija, ali nije mogao da navede precizan broj poginulih, jer je mnogo ljudi zatrpano ispod ruševine.

Palestinske vlasti navele su da su crkvu pogodile izraelske snage i da nije bilo upozorenja da će biti napadnuta.

Grčka pravoslavna patrijaršija Jerusalima osudila je napad.

Otvaranje prelaza Rafa malo verovatno

Otvaranje prelaza Rafa između Egipta i Pojasa Gaze malo je verovatno, tvrdi Si-En-En. Ranije je šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus rekao da bi otvaranje moglo da se dogodi danas, kako bi neki od desetina kamiona koji nose humanitarnu pomoć, mogli da uđu u Pojas Gaze.

Pomoć Ukrajini i Izraelu – pametna investicija: Šta je Bajden poručio u obraćanju naciji

Predsednik SAD Džo Bajden pozvao je danas Amerikance da stanu iza Izraela i Ukrajine, dodavši da je pružanje vojne i ekonomske pomoći tim zemljama u interesu globalne stabilnosti i nacionalne bezbednosti.

Dodao je da će danas Kongresu poslati hitan budžetski zahtev za „finansiranje američkih nacionalnih bezbednosnih interesa za podršku najvažnijim partnerima, među kojima su Izrael i Ukrajina“.

Pomoć Ukrajini i Izraelu, američki predsednik nazvao je „pametnom investicijom“ koja će „isplatiti dividende“ budućim generacijama.

On je naveo da svet ne može da odustane od rešenja o dve države u slučaju Izraela i Palestine.

– Koliko god da je teško, ne možemo da odustanemo od mira. Ne možemo da odustanemo od rešenja sa dve države. Izraelci i Palestinci podjednako zaslužuju da žive bezbedno, dostajstveno i u miru – zaključio je Bajden.

On je poručio da je sukob u Izraelu „tačka promene istorije“ i obećao da će učiniti sve da vrati američke taoce koje Hamas drži u Pojasu Gaze.

Bajden je ponovio da je procena SAD da Izrael nije odgovoran za eksploziju u bolnici Al Ahli u Gazi u kojoj su stradale stotine civila, dodavši da mu se „slama srce zbog tragično izgubljenih života Palestinaca“.

– Istorija nas je naučila da kada teroristi ne plaćaju cenu za svoj teror, kada diktatori ne plaćaju cenu za svoju agresiju, oni izazivaju više haosa i smrti i više razaranja – rekao je Bajden u obraćanju naciji, prenosi Njujork tajms.

On je pozvao kongresmene da reše svoje nesuglasice i da se brzo okupe kako bi prihvatili ulogu SAD u svetu.

– Američko vođstvo je ono što drži svet na okupu. Američki savezi su ono što nas, Ameriku, čuva. Američke vrednosti su ono što nas čini partnerom sa kojim druge nacije žele da sarađuju. Da sve to ugrozimo, ako odemo iz Ukrajine i akookrenemo leđa Izraelu, jednostavno ne vredi – poručio je Bajden.

Tanjug/AP

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.