Roboti dobijaju „čulo“ mirisa

Istraživači sa Univerziteta u Tel Avivu opremili su malog robota sposobnošću mirisa. Pri tome su se oslanjali na prirodna rešenja koja su za mirisanje razvili insekti, posebno skakavci. U robote je ugrađen biološki senzor, sličan skakavcima, koji detektuje mirise u blizini i šalje ih u mozak robota na analizu radi tumačenja mirisa. 

Kako objašnjavaju na univerzitetu, biološki senzor, podržan algoritmom veštačke inteligencije, 10.000 puta je osetljiviji od sličnih elektronskih uređaja. U budućnosti bi se roboti opremljeni na ovaj način mogli koristiti za traženje eksploziva, droge i otkrivanje bolesti (na primer, poznato je da psi namirišu određene vrste tumora raka).

Ljudska tehnologija još uvek ne može da se takmiči sa milionima godina evolucije, naglasio je profesor Amir Ajali. „Naročito je iza životinjskog sveta u percepciji mirisa. Kada traže drogu na aerodromima, za ovaj zadatak koriste psa“, objasnio je stručnjak za neurologiju i zoolog.

„U životinjskom svetu, insekti se ističu u prijemu i obradi senzornih signala. Komarac, na primer, detektuje razliku od 0,01 odsto u količini ugljen-dioksida u vazduhu. Još smo daleko od mogućnosti da proizvedemo tako precizne senzore.”

Istraživači su objasnili da je najveći izazov u biosenzorima formiranje odgovarajućih veza između receptora i sistema za dekodiranje signala. Ovog puta istraživači su između dve elektrode postavili pipače koje skakavci koriste za mirisanje. Zatim su jedni drugima pomogli mašinskim učenjem da sastave biblioteku mirisa – svaki miris ima jedinstveni „potpis” koji je elektronika mogla da dešifruje.

U studiji novog senzora ispravno je prepoznato osam mirisa, među kojima i miris oleandra, limuna i marcipana. „Naš krajnji cilj je robot koji će razlikovati različite mirise i detektovati ih u prostoriji“, objasnila je Neta Švil.

Foto: Pixabay

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.