Rusi odbili ukrajinski napad, uzvratili silovitim vazdušnim napadima (FOTO/VIDEO)

RAT u Ukrajini ušao je danas u 542. dan. Ukrajinski dron srušio se juče ujutru na zgradu u centru Moskve nakon što ga je oborila ruska protivvazdušna odbrana, što je poremetilo vazdušni saobraćaj na svim civilnim aerodromima u ruskoj prestonici, saopštili su ruski zvaničnici. Danska je dobila američku dozvolu da pošalje borbene avione F-16 u Ukrajinu nakon završetka obuke ukrajinskih pilota.

Rusija je tokom noći lansirala 17 dronova u pokušaju da napadne regione u severnoj, centralnoj i zapadnoj Ukrajini, a ukrajinska PVO oborila je 15 bespilotnih letelica, saopštile su danas ukrajinske vazduhoplovne snage. 

U saopštenju se navodi da je Rusija lansirala bespilotne letelice iranske proizvodnje „šahid“.

Nije jasno šta se dogodilo sa dva drona koji nisu oboreni, prenosi Rojters.

Čehov: Odbijen napad ukrajinske vojske

Jedinice ruske grupe snaga Vostok odbile su napad Oružanih snaga Ukrajine  na naselje Nikolskoje u DNR, izvestio je šef pres centra grupe Oleg Čehov.

– Neprijateljski napad na Nikolskoje je odbijen. Uništeni su oklopni automobil i pešadija Oružanih snaga Ukrajine – rekao je Čehov.

Prema njegovim rečima, u oblasti Novomihajlovke ruska avijacija je uništila skladište municije Oružanih snaga Ukrajine, a jurišni dronovi uništili su dva neprijateljska uporišta. Takođe, primetio je Čehov, PVO sistemi su uništili tri drona – dva Leleka i jednu Valkiru.

Bajden: Posledice rata u Ukrajini osećaju se daleko izvan Evrope

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da se posledice rata u Ukrajini osećaju daleko izvan Evrope, kao i da se zbog toga Japan uključio u pružanje pomoći Kijevu.

– Japan je pokazao snažno liderstvo i doprineo značajnoj količini finansijske i humanitarne pomoći Ukrajini, kao i nesmrtonosne vojne opreme – rekao je Bajden odgovarajući na pitanje novinara nakon trilateralnog samita sa japanskim premijerom Fumijom Kišidom i južnokorejskim predsednikom Jun Suk Jeolom, prenosi CNN.

On je dodao da kada je pozvao Kišidu u vezi sa Ukrajinom, nije morao da ga ubeđuje „ni u šta“.

– Zamislite da ništa nismo uradili. Kakvu bi to poruku poslalo Kini o Tajvanu? Kakav bi to signal bio poslat širom sveta? Rusija je već izgubila. Ne može da ispuni svoj prvobitni cilj. To nije moguće. Japansko rukovodstvo je od prvog dana bilo kritički nastrojeno, stavljajući do znanja da se posledice rata protežu daleko izvan Evrope – naveo je Bajden.

Istakao je da ruska invazija nije samo evropski problem jer, kako je naveo, „takve vrste invazije nije bilo od Drugog svetskog rata“.

Putin održao sastanak sa generalima

Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je sastanak u štabu grupe trupa koje ratuju u Ukrajini u Rostovu na Donu.

Ovo je saopšteno novinarima u pres-službi šefa države.
– Predsednik je saslušao izveštaje načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije Valerija Gerasimova, komandanta oblasti i drugih visokih oficira grupe – saopštio je Kremlj.

Detalji sastanka nisu precizirani.

Rusko MO: Oborena ukrajinska raketa S-200

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Ukrajina tokom noći ispalila jednu raketu S-200 na Krim, i da je ruski PVO uspeo da je obori.

– U noći 19. avgusta kijevski režim je pokušao teroristički napad protivvazdušnom raketom sistema PVO S-200, koja je pretvorena u udarnu verziju, na teritoriji Krima. Ukrajinska raketa je blagovremeno otkrivena i oborena u vazduhu ruskim sistemima protivvazdušne odbrane – saopštilo je ministarstvo.

Pojasnili su da na zemlji nema žrtava niti štete.

Vašington post: Poljska otkrila zaveru za prekid isporuke oružja Ukrajini

Ruske obaveštajne službe regrutovale su izvestan broj ukrajinskih državljana u pokušaju da ometaju protok zapadnog oružja kroz Poljsku u Ukrajinu, izvestio je Vašington post 18. avgusta.

Poljske vlasti smatraju da je osujećena zavera predstavljala najozbiljniju rusku pretnju jednoj NATO zemlji od početka rata, navodi Vašington post.

Verovalo se da je zaveru orkestrirala ruska vojna obaveštajna služba, a da su je na terenu izvele ukrajinske izbeglice u Poljskoj.

Od 18. avgusta, najmanje 16 osoba je bilo u poljskom pritvoru, uključujući 12 ukrajinskih izbeglica. Iako je ova specifična zavera osujećena, poljski istražitelji su rekli da je veća pretnja ostala i da slučaj može imati političke implikacije.

Ukrajinske izbeglice, koje su uglavnom bile iz istočnog dela zemlje, prvo su anonimni izvori regrutovali za obavljanje jednostavnih zadataka niskog nivoa, kao što je distribucija propagandnog materijala usmerenog na stvaranje tenzija između Poljaka i Ukrajinaca.

Posle ovog lakmus testa spremnosti, zadaci su postajali sve ozbiljniji, uključujući direktnu špijunažu vojnih lokacija i drugih mesta na koja bi se prenosilo zapadno oružje.

Operacija je trajala mesecima, ali su na kraju loše obučeni regruti napravili jednostavne greške i uhvatila ih je domaća služba bezbednosti Poljske, ABV. Čitava zavera se ubrzo rasplela, i nejasno je kakav je, ako je uopšte bilo, vidljiv efekat imala na ometanje isporuka oružja, piše Vašington post.

Video pogledajte OVDE.

Shutterstock

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.