RUŠI SE „MARAKANA“?

Fudbalski klub Crvena zvezda je održao sednicu svoje Skupštine, a tom prilikom mogli su da se, od članova rukovodstva, čuju neki vrlo zanimljiviji detalji.

Generalni direktor kluba Zvezdan Terzić je, kako prenosi „Sport klub“, istakao da je jedan od većih problema „nerešeno strateško pitanje lokacije Zvezdinog stadiona“

U okviru tog segmenta izveštaja sa sednice Skupštine, pomenuti portal je parafrazirao deo Terzićevog izlaganja o „Marakani“ na sledeći način:

„Klub na tome (reševanju pitanja lokacije stadiona) paralelno radi, preko skupštinskog odbora za infrastrukturu. Konačnu odluku na temu koja uključuje i stadion doneće Skupština Crvene zvezde. Do tada slede detaljne analize i razgovori sa navijačima, stručnim službama, urbanistima, arhitektama, potencijalnim finansijerima…

(Sve to), uz obećanje Zvezdana Terzića da će stadion ostati u Ljutice Bogdana 1a i (da ostaje) mogućnost rekonstrukcije“.

Podsetimo, u januaru 2023. su vas „Novosti“ ovako izvestile o ovoj temi, i to na osnovu Terzićevog izlaganja na Ekonomskom fakultetu:

„Novi Zvezdin stadion

Kada 1. septembra bude punila okruglih 60 godina, čuvena „Marakana“ (od 2014. zvanično se zove stadion „Rajko Mitić“) biće najverovatnije srušena. Takva sudbina joj „preti“ iz sadašnje perspektive, odnosno planova u Crvenoj zvezdi, po kojima se uveliko sprema izgradnja novog fudbalskog hrama. Godinama su se se vagali i analizirali brojni projekti, a o najboljem rešenju pričao je generalni direktor Zvezdan Terzić još pre dva meseca, kao gost Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

– Voleli bismo novi stadion malo da dislociramo, oko 300-400 metara severnije, da se približimo Autokomandi. Zbog infrastrukture, čvorišta i izbegavanja gužve u saobraćaju. Svedoci smo da su svi klubovi koji su napravili stadione za tri ili četiri puta povećali broj prodatih sezonskih ulaznica, a samim tim i izvor prihoda, koji su fiksni. Primer je AEK iz Atine, klub manje veličine po svim parametrima od Crvene zvezde, napravio je skok sa 6.000 na 22.000. Imaju godišnji prihod od 16 miliona evra, samo od karata. Mi planiramo, radimo projekte, zatvaramo finansijsku konstrukciju – istakao je Terzić.

Nova „Marakana“, sem što će biti spuštena na nižoj lokaciji, imaće i manji kapacitet nego ova.

– Stadioni sa atletskom stazom se ne prave više nigde na svetu. Posle analize sa jednom nemačkom firmom došlo se do drugačijeg rešenja. Oni su nam rekli: „Nemojte to da radite, nemojte da bacate pare, to nema promil šanse za održivošću.“ Novi stadion će imati maksimalan kapacitet od 42.000 sedećih mesta. Projekcija je da će nas koštati između 100 i 120 miliona evra.Ako bismo ga pravili na postojećem zemljištu, morali bismo da srušimo „Marakanu“.

Procenjeno je da bi izgradnja trajala tri-četiri godine, i u tom periodu Zvezda bi najverovatnije igrala van Beograda“, bile su informacije iz januara 2023, ali je na današnjoj skupštini navedeno da ipak ostaje mogućnost i rekonstrukcije postojećeg sportskog objekta.

M. Vukadinović/Novosti

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.