SAD upozorile Kinu na posledice kršenja američkih sankcija Rusiji

Američka ministrica finansija rekla je da je komunikacija između SAD-a i Kine ‘važna za dobrobit celog sveta’.

Američka ministrica finansija Janet Yellen saopštila je da će SAD nastaviti razgovore sa Kinom o ekonomskim pitanjima “u odgovarajućem trenutku”, ali da istovremeno upozoravaju Peking na posledice kršenja američkih sankcija Rusiji.

Na konferenciji za novinare uoči ministarskog sastanka G20 u Bangaloru u Indiji, Yellen je rekla da je komunikacija između SAD-a i Kine “važna za dobrobit celog sveta”, prenosi Reuters.

Agencija podseća da su neki angažmani između Washingtona i Pekinga obustavljeni nakon obaranja navodnog kineskog špijunskog balona iznad SAD-a, a ovaj incident je na neodređeno vreme odložio ranije planirane posjete Kini Janet Yellen i američkog državnog sekretara Antony Blinkena.

Yellen je izjavila da nema nikakvih detalja o terminu svoje posjete fokusirane na ekonomska i finansijska pitanja, ali je rekla da veruje da će se “razgovori nastaviti u odgovarajuće vreme.

Sankcije Rusiji

Komentarišući sankcije SAD-a prema Rusiji, zbog rata u Ukrajini, Yellen je ponovila upozorenja Washingtona, “da bi pružanje materijalne podrške Rusiji ili pomoć u bilo kakvom izbegavanju sistemskih sankcija izazvalo veoma ozbiljnu zabrinutost SAD-a”.

“Mi ćemo svakako nastaviti da jasno stavljamo do znanja kineskoj vladi i kompanijama i bankama u njihovoj jurisdikciji, kakva su pravila u vezi sa našim sankcijama, kao i o ozbiljnim posledicama sa kojima bi se suočili ako ih krše”, rekla je amrička ministrica.

Yellen je izrazila nadu da će Kina sarađivati sa drugim zemljama koje žele da obezbede otplatu duga državama u teškoj ekonomskoj krizi, posebno Zambiji i Šri Lanki.

Foto:balkans.aljazeera.net

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.