SADA JE POZNATO – EVO KADA POČINJE SUĐENJE RODITELJIMA DEČAKA UBICE!

Optužnicom su obuhvaćeni roditelji dečaka ubice, predsednik streljačkog kluba, kao i instruktor u ovom klubu.

Suđenje roditeljima dečaka ubice biće zakazano nakon što optužnica koja je juče potvrđena postane i pravosnažna. Otac dečaka ubice, osumnjičen je da je obučavao sina da rukuje oružjem, neobezbeđeno držao pištolje i vodio ga u streljanu, dok je DNK majke pronađen na jednoj čauri iz učionice u OŠ „Vladislav Ribnikar“.

Kako je saopštio Viši sud u Beogradu, 14. novembra je potvrđena optužnica napisana na 267 strana, koju je Više javno tužilaštvo podnelo 10. oktobra. Sledeći korak jeste odluka o pravosnažnosti koju treba da donese Apelacioni sud u Beogradu, nakon što razmotri eventualne žalbe koje okrivljeni imaju pravo da podnesu. Ukoliko Apelacioni sud potvrdi optužnicu, odnosno nakon što ona postane pravosnažna, Viši sud u Beogradu treba da dodeli jednom od sudija predmet, koji će da zakaže ročište. To bi značilo da ukoliko optužnica stupi na pravnu snagu odlukom Apelacionog suda, ročište protiv roditelja dečaka ubice može početi najkasnije početkom naredne godine. Optužnicom su obuhvaćeni roditelji dečaka ubice, predsednik streljačkog kluba, kao i instruktor u ovom klubu.

Kako glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu rekao na konferenciji za medije, postoji opravdana sumnja da je otac dečaka ubice u periodu od godinu dana pre tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“ obučavao svog sina od 13 godina da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, kao i pripadajućom municijom, te da gađa u mete u obliku koncentričnih krugova i silueta ljudi, da puni okvir, zatim kako da stoji i diše prilikom korišćenja vatrenog oružja.

Takođe, sumnja se da je otac dečaka ubice postupio suprotno odredbama Zakona o oružju i municiji i Pravilnika o prostorno-tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje i čuvanje oružja, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj oružja i municije, odnosno držao je predmetno vatreno oružje sa pripadajućih šest okvira i pripadajućom municijom umesto u metalnom sefu sa ključem. On je oružje držao u dva plastična kofera koja služe za prenošenje oružja, a ne za njihovo bezbedno smeštanje i čuvanje. Koferi su se nalazili u jednom rancu crne boje, tako što su oružje i pripadajući okviri bili upakovani u jednom plastičnom koferu sa katancem i šifrom, a pripadajuća municija u drugom plastičnom koferu bez katanca.

„U istrazi je utvrđeno da je okrivljeni držao neobezbeđeno oružje u koferima za transport oružja i municije, umesto u sefu koji se nalazio pričvršćen za zid u ormaru u hodniku, a koji je prethodno okrivljeni nabavio radi ostvarivanja uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja u cilju dobijanja odobrenja nadležnog organa za za nabavljanje i držanje vatrenog oružja“, rekao je glavni javni tužilac. On je tako omogućio detetu da dođe u posed dva pištolja, za koja ga je prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu, i to pištolja marki „Češka zbrojevka“ i „Ruger“, za čije nabavljanje i držanje je on posedovao odobrenje nadležnog organa.

Dečak ubica je, kako se sumnja, došao u posed neadekvatno obezbeđenog oružja dana 1. maja 2023. godine, kada je napunio šest pripadajućih okvira sa municijom za pištolje „Češka zbrojevka“ i „Ruger“ sa ukupno 92 metka i stavio ih kod sebe, a zatim ih 3. maja prebacio u svoj ranac i poneo sa sobom u OŠ „Vladislav Ribnikar“, koju je pohađao. „Ušavši u prizemlje škole, dečak je najpre pucao u radnika obezbeđenja, a zatim je pucao u dve učenice koje su sedele za stolom za dežurstvo, kao i još jednu učenicu koja se nalazila ispred klavira“, podsetio je tužilac. Potom je hodnikom otišao do kabineta istorije, u kojem su se na času nalazili nastavnica istorije, student istorije na praksi, kao i 23 oštećena maloletna učenika odeljenja VII/2 u koje je ispalio ukupno 45 projektila. Tu je lišio života šestoro dece i ranio petoro, kao i nastavnicu istorije.

Neposredno je optužena i majka dečaka zbog krivičnog dela Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. Ona je optužena zbog sumnje da je neovlašćeno držala municiju, s obzirom da je tokom istrage na jednom od metaka za pištolj „Češka zbrojevka“ pronađen njen nesporni DNK trag – preciznije, na jednoj čauri koja je pronađena kod vrata u učionici-kabinetu istorije.

Takođe, zbog krivičnog dela Davanje lažnog iskaza, optuženi su predsednik i instruktor streljaćkog kluba. Predsednik streljačkog kluba je, kako se sumnja, dao lažan iskaz pred tužilaštvom, kada je ispitivan u svojstvu svedoka u istrazi protiv oca dečaka ubice, tako što je tvrdio da on nije video dečaka da puca, da ga je video samo jednom preko video nadzora kako dotrčava do svog oca koji puca, te da je tada lično dao nalog instruktoru da dete izvede napolje. On je tvrdio da nikada nije upoznao ovo dete, niti da je bio sa njim na vatrenoj liniji, a takav iskaz je suprotan dokazima koje je prikupilo Više javno tužilaštvo u Beogradu u saradnji sa MUP. Instruktor je, takođe u istrazi, kako se sumnja lažno tvrdio da mu nije poznato da li je otac dečaka ubice na svoju odgovornost dao sinu da puca iz vatrenog oružja, jer on to nije video, a da jeste, da bi ga sigurno sankcionisano, te da mu nije poznato da je otac dečaka ubice sa nekim dolazio u streljanu da puca, čiji je iskaz suprotan prikupljenim dokazima, saopšteno je ranije.

Tužilaštvo je predložilo da se otac dečaka ubice oglasi krivim i osudi na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 12 godina. Za majku dečaka ubice tužilaštvo je predložilo kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 6 meseci, a za predsednika streljačkog kluba i instruktora u tom klubu kazna zatvora u trajanju od po tri godine.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.