SPREMA SE KOPNENA INVAZIJA NA POJAS GAZE?! Izrael naložio evakuaciju preko milion stanovnika

Izraelska vojska (IDF) obavestila je Ujedinjene nacije da bi celokupno palestinsko stanovništvo severa Gaze – oko 1,1 milion ljudi – trebalo da se preseli u južni deo te oblasti u roku od 24 sata, saopštio je danas portparol UN.

Upozorenje IDF-a odnosi se i na osoblje Ujedinjenih nacija i one koji su smešteni u objektima UN na severu Gaze, prenosi „Tajms of Izrael“.

Ujedinjene nacije smatraju nemogućim da se takva akcija sprovede bez razornih humanitarnih posledica. UN snažno apeluju da se svaka takva naredba, ako bude potvrđena, povuče kako bi se izbeglo ono što bi moglo od tragedije da preraste u katastrofalnu situaciju – navodi portparol UN.

On je dodao da su upozorenje timovima UN na terenu dostavili njihovi oficiri za vezu u IDF-u.

Izrael je već isključio dotok vode, struje i gasa u Pojas Gaze, a novo upozorenje IDF-a mogla bi da ukaže na to da je izraelska vojska spremna za kopnenu invaziju, navodi Tajms of Izrael.

Ambasador Izraela pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan kritikovao je UN zbog njihove reakcije na upozorenje izraelske vojske.

Odgovor UN na rano upozorenje Izraela stanovnicima Gaze je sramota. UN su dugi niz godina zatvarale oči pred naoružavanjem Hamasa i njegovom upotrebom civilnog stanovništva i civilne infrastrukture u Pojasu Gaze za ubistva i skladištenje njegovog oružja – rekao je Erdan.

Dodao je da bi bilo bolje da se UN usredsrede na vraćanje zarobljenika, osudu palestinske militantne grupe Hamas i podršku pravu Izraela da se brani. (Srbija Danas)

Foto: Profimedia

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.