Spremna hapšenja desetine srpskih košarkaša zbog nameštanja mečeva! Pojavili se ključni dokazi

Veliki skandal potresa našu košarku, a može da bude još veći. Desetini srpskih igrača, koji se sumnjiče da su nameštali utakmice Košarkaške lige Srbije, preti zatvorska kazna. Ključni dokazi su se pojavili.

Čak 30 imena je osumnjičeno da je učestvovalo u nečasnim radnjama, zbog čega se sprema masovno hapšenje, saznaje portal Republika. 

Navodno, u istrazi su se pojavili ključni dokazi – poruke i pozivi u kojima se igrači između sebe dogovaraju šta da nameste na međusobnim mečevima njihovih klubova.

Pojedinične uplate su bile u rasponu od 500 do 1.000 evra u azijskim kladionicama, koje su najčešće bile „žrtve“ nameštanja utakmica.

Naravno, nije isključeno da istraga dovede i do većeg broja krivaca, uključujući i pomagače u celokupnoj prevari.

Saopštenje KLS

– Obaveštavamo javnost da KLS aktivno sarađuje sa FIBA-om kako bi se disciplinski postupci rešili u što kraćem vremenskom periodu i kako bi se nadalje obezbedio integritet takmičenja. S obzirom da su disciplinski postupci još uvek u toku, KLS u ovom trenutku ne može pružiti detalje na kojim utakmicama i koji igrači su učestvovali u manipulativnim radnjama.

Detaljnije informacije oko disciplinskih postupaka pružiće se nakon njihovog okončanja, kako bi se osiguralo nesmetano vođenje postupaka, kao i prezumpcija nevinosti samih učesnika u postupcima. Kroz FIBA-in SWISH program, gde FIBA usko sarađuje sa nacionalnim savezima na suzbijanju manipulacije takmičenja i osiguranju čistog sporta, KLS pruža relevantne podatke, neophodne za pokrenute disciplinske postupke.

KSS je ušao u SWISH program 2022. godine, te je imenovao nezavisnu osobu nadležnu za integritet takmičenja koja zajedno sa FIBA-om sprovodi istrage i preduzima korake koji imaju za cilj otkrivanje manipulativnih radnji. Jedan od osnovnih postulata SWISH programa je ispravna implementacija FIBA etičkog kodeksa integriteta na nacionalnom nivou kroz edukaciju domaćih liga, klubova i ostalih lica koja su uključena u košarkaška takmičenja, te upravljanje nacionalnom platformom za prijavljivanje kršenja etičkog kodeksa, koje sprovodi osoba nadležna za integritet takmičenja.

Pred početak naredne sezone 2023/24 KLS organizuje edukativnu radionicu koja će biti usmerena na edukaciju klubova, igrača i ostalih lica uključenih u košarkaška takmičenja. Kroz edukativnu radionicu pružiće se relevantne informacije za implementaciju FIBA etičkog kodeksa, prepoznavanje manipulativnih radnji u sportu i načini prijave. KLS je odlučan u svom naporu da očisti naš sport od bilo kakvih manipulativnih radnji, te oštro osuđuje bilo kakvo kršenje FIBA etičkog kodeksa i preduzeće sve mere potrebne za osiguranje integriteta takmičenja – navodi se u saopštenju Košarkaške lige Srbije.

Printscreen

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.