Srbija dobija Amber alert do novembra

Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić izjavio je danas da je dobijen zvaničan dokument od Ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića u kom se MUP obavezao da do kraja novembra 2023. godine implementira sistem Amber alerta.

Dodaje da je ovo do sada najkonkretniji potez iz vlade i iz MUP-a koji je zaista pokazao jednu dobru volju i vrlo odlučan stav Ministarstva da sistem amber alerta zaživi.

„Prednosti su izuzetno velike, to je pokazao sistem u velikom broju zemalja gde on postoji. Trenutno ne možemo da vidimo koje su konkretne mane. Mislim da je jedna konkretna organizacija građana, konkretna pomoć od svakog segmenta društva – dakle od građana, medija, tržnih centara… može samo da bude od velike pomoći kada nestane jedno dete. Statistički podaci ukazuju na to da je on zaista efikasan u zemljama gde postoji“ istakao je Jurić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, ono što je najviše sprečavalo da ovaj sistem zaživi jeste komunikacija sa MUP-om i dodaje da smatra da su dolaskom novog ministra, stručni ljudi koji se bave nestankom dece i odraslih, pokazali dobru volju da se stvar preokrene.

Foto: Telegraf, amberalert.rs

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.