Srpski heroj Zigi: otkriveno gde će biti kada ga penzionišu

Pas Zigi, koji je pomagao našim spasiocima na terenu u Turskoj i iz ruševina spasao tri osobe, pravi je heroj kojim se ponosi čitava Srbija.

Ovaj predivni belgijski ovčar malinoa sada ima 9 godina, a nakon brojnih herojskih podviga na terenu, zaslužio je da ode u penziju i konačno odmori.Sada je otkriveno i gde će Zigi biti kada konačno uđe u penzionerske vode – naš heroj sa četiri šape ostaće uz svog vodiča Milija Radojevića.

„Zigi sada ide u penziju. Biće kod mene i biće sa mnom dok bude živ“, rekao je Radojević.Mili i Zigi su zajedno otkako je Zigi bio štene.

„I zajedno smo radili sve. Ovo je moj pas, bez ljubavi ništa ne bi moglo da se uradi“, rekao je Mili.Na pitanje da li ima neki savet za građane kako pse treba dresirati, Radojević kaže da to ne treba nazivati dresurom, već odnosom između čoveka i psa.

„Morate da posvetite vreme, puno ljubavi, puno znanja. Da biste vi bili zadovoljni mora da bude zadovoljan i pas“, rekao je Radojević.

Zigi je ceo svoj radni vek vežbao i trenirao.“Ceo život je trenirao, išao po međunarodnim vežbama, učili smo uz Slovence, oni su nam najviše pomogli jer imaju dosta znanja i iskustva koje su nam preneli“, rekao je Radojević.

Zigijev vlasnik je otkrio da je ovaj herojski pas čitav život učio kako da detektuje ljudski miris, kako bi mogao da pomaže u akcijama spasavanja.

„On traži miris u određenom prostoru, treba da detektuje ljudski miris i kad ga detektuje, počinje da laje i tako nam pokazuje da postoji živ čovek“, rekao je Radojević.On otkriva i da je rad u Turskoj bio veoma težak i za spasioce i za Zigija.

„Tamo u ruševinama je bilo i mrtvih i živih, a miris mrtvog se mnogo razlikuje od živog čoveka. Ja u njegovoj obuci nisam radio da traži mrtve ljude, za to nije bio obučen da laje. Vrteo se u mestu, vidi se da traži nešto, a ni sam nije siguran šta je nanjušio. Bile su to velike ruševine, ploča na ploči i bilo je jako teško da se probije miris“, priča Radojević.

Ipak, Mili je, zahvaljujući tome što poznaje Zigija u dušu, i njegove nejasne signale tumačio kako treba i tako su, između ostalog, uspevali da pronađu i spasu preživele u ruševinama.Podsetimo, specijalistički timovi za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije MUP-a, koji su nakon razornih potresa u Turskoj otputovali u tu zemlju da pomognu, stigli su u petak u Srbiju.

Ispred Palate Srbija priređen im je svečan doček uz vodene topove, a najdirljiviji je bio susret spasilaca sa porodicama.Tokom svog angažovanja, srpski spasilački timovi spasili su tri lica, jednu 17-godišnju devojku nakon 108 sati pronašao je i izvukao iz ruševina naš tim kao i 2 lica koja su locirali pomoću specijalne opreme i uz pomoć psa Zigija, koji je umnogome doprineo celoj akciji spasavanja.

Foto: Milos Tesic/ATA Images

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.