ŠTA SMERA PORODICA DEČAKA UBICE?

Roditelji dečaka-ubice iz “Ribnikara”, otac ugledni doktor radiolog i majka profesorka mikrobiologije, jure notare i po zatvoru, te na sve načine pokušavaju da zaštite imovinu, prebace je na rođake, pa čak i prodaju.

Neposredno nakon tragedije u kojoj je ubijeno devetoro dece i čuvar škole, pojedini kriminolozi i psiholozi su otvoreno isticali da je teško verovati da se porodica dečaka-ubice, majka, otac i desetogodišnja sestra, mogu vratiti ikada u normalan život ne samo u Beogradu, nego i u Srbiji. I mnogi su već tada kao najrealniju opciju posle svega što se desilo, najavljivali odlazak porodice ili njenog dela u inostranstvo.

Majka dečaka ubice je, kako saznajemo, dala punomoćje advokatu sa ciljem da pokloni imovinu, odnosno da je prebaci na rođake, dok je otac koji se nalazi u pritvoru zbog sumnje da je počinio krivično delo – teška dela protiv opšte sigurnost, tražio posetu notara.

– Majka se pojavila u nekoliko notarskih kancelarija, ali su je u svakoj odbili – rekao je izvor „Blica“ blizak istrazi.

Dečakov otac V. K. tražio je da mu se dovede notar u pritvor gde je smešten nakon što je njegov sin izvršio masovno ubistvo. Međutim, otuđenje imovine, prebacivanje na druge osobe i prodaja mu je zabranjena do daljnjeg i to odlukom Višeg suda u Beogradu.

– Advokat porodica je podneo zahtev Višem sudu da se ocu dečaka ubice zabrani da raspolaže, otuđi i optereti nepokrene i pokretne stvari čiji je vlasnik, a u koje spadaju stan u Beogradu, delovi poslovnog prostora u i putničko motorno vozilo. S obzirom i na to da je otac dečaka ubice tražio notara kako bi mu bilo omogućeno da raspolaže svojom imovinom, što znači da može da je proda, sud je doneo odluku da mu se to zabrani – rekao je izvor našeg lista.

Advokat Nikola Ristović, objašnjava za “Blic” da roditelji dečaka mogu da raspolažu imovinom, sve dok sud na predlog oštećenih ne donese privremenu meru.

– Zakonom o krivičnom postupku je propisana mogućnost koja postoji i u Zakonu o izvršenju i obezbeđenju da se donese privemena mera radi obezbeđenja potraživanja oštećenih. U tom slučaju, sud na predlog oštećenih može da donese meru ili više mera kao što su u ovom slučaju zabrane raspolaganja imovinom – objašnjava Ristović.

Kako kaže, okrivljeni više ne može da raspolaže svojom imovinom do okončanja postupka ili namirenja poverilaca.

– Takođe, okrivljeni ili lice prema kome je doneta mera obezbeđenja uvek može da položi jemstvo u visini obezbeđenog potraživanja i time da ukine privremenu meru, s tim što onda nastaje zalog na jemstvu koje je dostavljeno – objasnio je Ristović.

Više pročitajte na LINKU.

Ringier

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.