STIŽE JAK CIKLON IZ ITALIJE Slede ekstremne vremenske prilike, a ovo je najveći problem!

Ivan Ristić dao je detaljnu vremensku prognozu za naredne dane, donoseći vesti o promenljivim uslovima koji očekuju građane u predstojećem periodu.

– Nakon svežijeg dana danas, četvrtak i petak će doneti znatno toplije temperature, a za vikend će se ponovo osvežiti. Međutim, najveća pažnja je usmerena ka sutrašnjem i preksutrašnjem danu, kada se očekuju tropski dani sa temperaturama od 33 do 38 stepeni – rekao je Ristić za Kurir.

Meteorolog je upozorio na tropske noći u petak ujutru, što će dodatno uticati na vremenske prilike u većim gradovima. Međutim, glavna briga leži u dolasku jakog ciklona iz pravca Italije, koji će, kako je objašnjeno, dovesti do ekstremnih vremenskih pojava.

– Visinska dolina prema Italiji će dovesti do formiranja jakog ciklona koji će se polako premeštati prema istoku. Očekujemo da će ciklon biti izuzetno snažan, a poseban problem predstavlja činjenica da je temperatura mora, posebno Jadranskog mora, izuzetno visoka, od 27 do 29 stepeni – rekao je Ristić.

Ekstremne vremenske prilike

On tvrdi, da će ova kombinacija pogodovati pojavi obilnih padavina, grmljavinskim olujama i na kopnu i na moru.

– Zemlje u regionu, kao što su Italija, Slovenija i Hrvatska, suočiće se sa velikim problemima i ekstremnim vremenskim neprilikama, uključujući i opasne oluje na plažama.

Navedeni oblaci se očekuju da stignu u subotu, te je izdato upozorenje za subotu popodne i noć na subotu i nedelju, kada će pasti velika količina kiše u Srbiji.

On je naveo da bi u nekim naseljenim mestima moglo pasti i do 50 milimetara.

– Cela Srbija će biti obuhvaćena ovom olujnom zonom, tako da nema pošteđenih. Ako više od 20 milimetara kiše padne u nekom naseljenom mestu, to može dovesti do poplava po ulicama i kanalizacijama, a odvodi će prestati da funkcionišu. Preporučujemo građanima da preduzmu neophodne mere i očiste odvode kako bi smanjili rizik od poplava – upozorio je.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.