STRAVIČNE BROJKE: U Srbiji za 8 nedelja ubijeno 8 žena i devojčica (2)

Šest žena i jedna devojčica (2) je ubijeno od početka meseca u Srbiji – za manje od tri nedelje. Ove stravične brojke i porast femicida od početka godine izaziva crveni alarm u društvu i nameće pitanje – zbog čega su žene nezaštićene i šta institucije i društvo mogu i moraju da urade u cilju poboljšanja položaja žena?

– Iz ugla nekog ko prati rodno zasnovano nasilje, ne bih rekla da se nasilje „toliko“ povećalo. Naprotiv, ono je sveprisutno, ali mi ga najbolje uočavamo kad dođe do njegove eskalacije, a femicid jeste najdrastičniji vid eskalacije nasilja. U većini slučajeva nije bilo prethodnih prijava, te je upravo na tom iskustvu važno da učimo svi mi i predstavnici institucija, i mediji i da se okrenemo prevenciji od nasilja u porodici, a blagovremena prijava nasilja jeste preventivna mera. Koordinatorka za rodno zasnovano nasilje u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu Gorjana Mirčić Čaluković.

Brat i sestra ubili maćehu

U noći između 6. i 7. feburara stravičan zločin je zatekao selo Trešnjevica kod Paraćina. Brat i sestra, Marko P. (23) i Milica P. (27)nasmrt su izboli maćehu Marinu M.(50) u porodičnoj kući. Nakon toga, napali su svog oca i izboli ga više od 40 puta, ali je čovek srećom preživeo.

Njih dvoje su bili poznati kao problematični i protiv njih se i ranije vodio krivični postupak za nasilničko ponašanje. Koliko je hladnokrvan Marko je pokazao kada su ga priveli jer je napao svog oca, a on je policajcima mirno rekao: „Ubio sam i maćehu“.

Policajac ubio ženu, pa sebe

Đorđe P. (29) je 10. februara u kasnu noć hicima iz pištolja u kući u Grockoj  ubio svoju suprugu Nevenu (20), a zatim je presudio sebi. Kao što je neretko situacija u stravičnim slučajevima porodičnog nasilja, Đorđu ovo nije bio prvi put da preti Neveni.

Ipak, on nije bio prijavljen zbog tih pretnji. Kao što često biva – ispostavi se da je nasilja bilo i ranije, ali ne i prijavi.

Đorđe je 20. januara potegao pištolj na nesrećnu devojku jer je planirala da ga ostavi, ispričala je žrtvina majka za medije. Nažalost, nasilniku je oružje bilo dostupno zbog profesije kojom se bavio. Sa druge strane, česti su slučajevi i kada se postavlja pitanje odakle nasilniku oružje.

Ubio ženu i zakopao u pod sobe

Slučaj koji je šokirao javnost dogodio se 14. febuara u Donjem Tavankutu kod Subotice, kada je pronađeno telo Marije Jurić (65) koju je ubio Miroslav P. (45). Miroslav i Marija su bili u emotivnom odnosu, a nakon svađe, on ju je usmrtio sekirom, a potom telo nesrećne žene zakopao u pod kuće. Sumnja se da je telo žene bilo skriveno nedelju dana.

Ubio Draganu, pa upucao i sebe

Aleksandar D. (58) u sredu uveče upucao je svoju partnerku Draganu P. (54) u stanu na Voždovcu, a zatim je izvršio samoubistvo. Policijske patrole su odmah po prijavi građana stigle na adresu i u spavaćoj sobi su zatekli beživotno telo Dragane i Aleksandra. Muškarac je davao znake života, pokušana je reanimacija, ali je ubrzo preminuo.

Na licu mesta je pronađen pištolj, ali nije poznato odakle Aleksandru oružje. Komšije i poznanici su ga opisali kao „problematičnog“, kao i da su primetili da se u poslednje vreme poboljšao zbog čega su bili srećni, sve dok njihovu zgradu nije zatekao jezivi zločin.

Maloletnik ubio tetku u Bačkoj Topoli

Lj. B. (17) je ubio svoju tetku Stanku M. (65) u Bačkoj Topoli 20. februara. Maloletnik je čekićem ubio ženu, a sve to, kako navode poznanici, zbog novca.

Policija je nakon hapšenja Lj. B. saopštila da će on biti priveden na saslušanje nadležnom sudiji Višeg suda u Zrenjaninu uz krivičnu prijavu da je učinio krivično delo ubistvo.

Rođaci su ispričali da je mladić bio problematičan i ranije.

Očuh nasmrt pretukao devojčicu (2)

Jedan od najmonstruoznijih slučajeva dogodio se 21. februara kada je Miloš N. nasmrt pretukao devojčicu (2) u kući u Zaječaru. On je uhapšen i određen mu je pritvor zbog nasilja u porodici.

Užasnim scenama je svedočila i majka devojčice Jelena N. (20) koja je ćutala i ona je uhapšena zbog zanemarivanja detete i taođe joj je određen pritvor.

Srbin u Nemačkoj ubio suprugu

Srpkinja je ubijena u inostranstvu, kada je Mario Ignjatović (43) ubio svoju suprugu Karolinu (42). Nemački policajci su u stanu zatekli beživotna tela supružnika. Sumnja se da je Mario ubio suprugu, a onda je presudio i sebi.

Komšije su ispričale da je par već neko vreme bio rastavljen, a pretpostavlja se da Mario nije želeo da se rastavi od supruge, te ju je iz ljubomore ubio.

FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ / RINGIER, DRUSTVENE MREZE,FACEBOOK / DRUSTVENE MREZE,

 SHUTTERSTOCK / RINGIER.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.