Naslovna » Svetski skandal! Šok otkriće o vezi Izraela i Hamasa zatreslo planetu! Netanijahu dobio strašne vesti: Hodajući mrtvac, gotov je…

Svetski skandal! Šok otkriće o vezi Izraela i Hamasa zatreslo planetu! Netanijahu dobio strašne vesti: Hodajući mrtvac, gotov je…

Svetski skandal! Šok otkriće o vezi Izraela i Hamasa zatreslo planetu! Netanijahu dobio strašne vesti: Hodajući mrtvac, gotov je…

Netanijahu je gotov. On je hodajući mrtvac. Na funkciji će ostati samo dok pucnjava ne prestane… možda još mesec ili dva – citira čuveni novinar anonimnog sagovornika kojeg predstavlja kao veterana izraelskog aparata za nacionalnu bezbednost sa unutrašnjim saznanjima o nedavnim događajima.

Heršov sagovornik napominje da se Netanijahu uvek protivio Sporazumu iz Osla iz 1993. godine, koji je prethodno palestinskim vlastima dodelio nominalnu kontrolu nad Zapadnom Obalom i Pojasom gaze.

Kada je drugi put postao premijer 2009, Netanijahu je „izabrao da podrži Hamas“ kao alternativu palestinskim vlastima u Istočnoj Obali, i „dao im novac da se uspostave u Gazi“, kaže Heršov izvor.

Sklopljen je aranžman sa Katarom, koji je počeo da šalje stotine miliona dolara rukovodstvu Hamasa uz odobrenje Izraela, navodi Herš.

– Insajder mi je rekao da je ‘Bibi bio ubeđen da će imati veću kontrolu nad Hamasom uz katarski novac – neka povremeno ispaljuju rakete na južni Izrael i imaju pristup tržištu rada unutar Izraela – nego što bi imao sa palestinskim vlastima. On je preuzeo taj rizik – piše Herš.

Time je Netanijahu stvorio „Frankenštajnovo čudovište“ za koje se nadao da će moći da kontroliše, napominje čuveni novinar.

Tekući napad Hamasa, bio je „direktan rezultat“ Netanijahuove odluke da „dozvoli grupi pravoslavnih doseljenika da proslave Sukot na Zapadnoj obali“, uprkos „negodovanju lokalnih komandanata“, navodi Herš.

Sukot je jesenji praznik kojim se obeležava putovanje predaka Jevreja u dubine pustinje, a zahtev doseljenika je usledio u vreme ekstremne napetosti zbog još jednog incidenta na Zapadnoj obali, kada su jevrejski doseljenici 6. oktobra „divljali kroz grad“ i ubili 19-godišnjeg Arapa, citira Herš Asošijeted pres. (Informer)

Reuters

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.