Trump otkriva kako bi okončao ukrajinski sukob

Bivši američki predsednik Donald Trump tvrdi da će prekinuti ukrajinski sukob u roku od nekoliko sati, ako pobedi na predsedničkim izborima 2024. godine, direktnim apelom na predsednike Rusije i Ukrajine.

Govoreći na skupu na Floridi u ponedeljak, Trump je upitan šta će učiniti da okonča neprijateljstva, te je odgovorio da će krenuti u akciju čak i pre nego što položi zakletvu.

„Bukvalno bih počeo da zovem, ne od dana kada sam preuzeo, već od noći kada sam pobedio. I pozvaću dvoje ljudi… Ruskog predsednika Vladimira Putina… i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. I ja ću reći da ćemo se naći. Garantujem da bih to mogao rešiti.”

Imali bismo dogovor za 24 sata”, rekao je.

Trump je dalje rekao da „nastavak slivanja novca u Ukrajinu odlaže mirno rešenje i „ubija mnogo ljudi“.

Poslednjih meseci Trump je u više navrata pozivao SAD da prednjače u pregovorima o mirovnom rešenju u Ukrajini, dok je kritikovao način na koji je predsednik Joe Biden upravljao sukobom. Krajem januara je tvrdio da nas je njegov naslednik „ slabošću i nesposobnošću doveo na rub Trećeg svetskog rata“ .

On je također osudio odluku SAD-a da pošalje tenkove M1 Abrams u Ukrajinu, rekavši da bi taj potez mogao dovesti do nuklearnog rata.

Trumpovi komentari dolaze kada je Biden u ponedeljak došao u iznenadnu posjetu Kijevu kako bi se lično sastao sa Zelenskim, obećavajući još 500 miliona dolara sigurnosne pomoći Ukrajini, uključujući više artiljerijske municije, raketa i protuoklopnih sistema.

Rusija je više puta upozoravala Zapad da ne isporučuje Ukrajini oružje, tvrdeći da će to samo produžiti sukob. Moskva je također rekla da isporuke oružja čine Zapad direktnom stranom u neprijateljstvima.

Foto: Keystone Press Agency / Globallookpress.com

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.