TURISTI NAŠLI NAČIN DA PREVARE „SISTEM“ Letuju u Hrvatskoj, a ništa ne plaćaju! Evo kojim se trikom služe

U Hrvatskoj je kampovanje zabranjeno na svim površinama koje nisu za to predviđene, ali se lokalne vlasti ipak susreću sa ilegalnim kamperima koji koriste „sivu zonu“ kada je u pitanju zaustavljanje na parkinzima.

Globalni turistički trendovi pokazuju da nove generacije turista žele dinamičan i aktivan odmor, pa su kamperi sve češći izbor. Ovim, sve luksuznijim kućama na točkovima, popularnost je dodatno porasla u pandemiji, pa se mogu videti celi konvoji na putu prema željenoj destinaciji.

„Došli smo samo da parkiramo“

Ipak, i oni se moraju pridržavati pravila, a ne da pokušavaju da letuju – besplatno. Reporteri HRT-a proverili su da li to iskorišćavaju vlasnici kampera, pa su pitali putnike jednog takvog vozila koje su zatekli na parkingu da li znaju da su u prekršaju, ali su dobili odgovor da su samo došli na kratko da prošetaju, pa idu dalje.

Samo nekoliko metara dalje od njih jedno je parkirano vozilo na parkingu i prenoćilo. Oni, naravno, tvrde da nisu, a komunalac u obilasku nema dokaza da jesu.

Šta može komunalna kontrola?

– Mi ga upozorimo, videćemo onda njegovu reakciju, ako vidimo da ne reaguje, možemo mu izdati mandatnu kaznu, ili možemo uključiti turističku inspekciju. Njihove su kazne mnogo jače nego naše – kaže Zdenko Ivanac, organizator komunalnog redarstva u Zadru.

Prema Zakonu o ugostiteljskoj delatnosti, možete da kampujete samo na označenim površinama za to.

– Grad Zadar za ovu je sezonu pripremio oznake upozorenja da je zabranjeno kampovanje na pojedinim lokacijama. Komunalci su na usluzi građanima i izlaze na svaki poziv, a za sledeću turističku sezonu razmišljamo o tome da zabranimo saobraćaj kamperima u određenim delovima grada – kaže načelnik za komunalne delatnosti i zaštitu okoline Robertino Dujela.

Shutterstock

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.