U 12 poznatih piva pronašli supstancu za koju se sumnja da uzrokuje rak

Čvrsta glava pjene, blago gorkastog okusa i fine note hmelja – takav bi trebao biti lijep Pils. Kako sugeriše analiza ÖKO-TESTA (izdanje 6/2022), ova očekivanja od najpopularnije vrste piva u Njemačkoj rijetko su iznevjerena. Časopis je analizirao pilsnere 50 marki i dao ih na testiranje okusa od strane senzorskih stručnjaka u pivu.

Testirano je i bezalkoholno pivo, a rezultate smo za vas saželi pobjednike i gubitnike.

Rezultat: 45 proizvoda završilo je test s ocjenom „dobar“ ili „vrlo dobar“. Uz poznate brendove kao što su Neumarkter Lammsbräu, Bitburger, Hasseröder i Veltins, najbolje je i jeftino pivo iz Edeke za samo 0.39 eura za 500 ml Pilsa.

Tri druga proizvoda su na testu ocijenila „zadovoljavajuće“. Međutim, dvije druge marke nisu prošle test: jedna je pala s ocjenom „loše“, druga je samo „nezadovoljavajuća“ prema ispitivačima.

Glifosat i klice u Pilsu

Ali, ispitivači su u dvanaest piva poznatih marki pronašli tragove glifosata protiv korova, za kojeg se sumnja da uzrokuje rak. Vrijednosti su znatno ispod maksimalno dopuštenih u Evropskoj uniji za pivarski ječam. Iz razloga preventivne zaštite potrošača, ÖKO-TEST ipak dodjeljuje odbitke. Uostalom, sva testirana organska pils piva ne sadrže kontroverzni herbicid.

Što se tiče izvornog sadržaja sladovine i zadržavanja pjene, nijedan Pils nije zatajio. U deset piva, međutim, stručnjaci su osjetili negativne note koje nisu tipične za pilsnere.

Oni su potvrdili da je dno polja u organskom pilsneru, „okus kontaminacije s notama maslaca“. Razlog: laboratorija je otkrila kontaminaciju pediokokom, prenosi „Fenix-Magazin“. Iako bakterije mliječne kiseline nisu štetne za ljude, uzrokuju značajno smanjenje kvalitete, navodi ÖKO-TEST. Ovdje je pogođen Pinkus Pils (Bioland) iz pivare Brauerei Pinkus Müller s ocjenom „nezadovoljavajuće“ (ocjena 6).

Čak ni pilsner Kaiserkrone Pilsner iz diskontnog lanca Norma nije uvjerljiv i pada na testu s ocjenom „loše“.

Pixnio

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.