U petak protest zbog nasilja nad LGBT zajednicom

Grupa nevladinih organizacija (NVO) najavila je da će u petak, 3. marta organizovati protest u beogradskom parku Manjež zbog kako su naveli, nasilja nad LGBT zajednicom.

Oni su u saopštenju naveli da su u Beogradu prethodnih dana, povređena četvorica mladića. U saopštenju piše da su „dva brutalna napada motivisana mržnjom prema LGBT zajednici“

„U noći između 27. i 28. februara u parku Manjež je izboden nožem U.G. Dan ranije su pripadnici obezbeđenja jednog beogradskog kluba naneli telesne povrede N.V. Kako se nasilje povećava, a institucije zatvaraju oči pred nasiljem nad našom zajednicom, u petak ćemo organizovati protest pod nazivom „Mržnja ubija“, stoji u saopštenju.

Organizacije su najavile da će sa protesta zatražiti da odgovorni za te napade budu identifikovani i adekvatno kažnjeni. Zatražili su i hitan sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Bratislavom Gašićem.

„Prema podacima udruženja Da se zna!, skoro 90 odsto žrtava homofobičnih i transfobičnih incidenata prijavljenih nadležnim organima nema nikakve informacije o slučajevima koje su prijavili. LGBT+ osobe koje su pretrpele nasilje su po pravilu izložene sekundarnoj viktimizaciji. Ovakvi slučajevi retko rezultiraju pokretanjem sudskih postupaka“, piše u saopštenju.

Protest će organizovati udruženja Da se zna!, Izađi, Potent, Beograd Prajd, Talas, Labris i Civil Right Defenders.

Foto: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.